Thors flytt rör om

Rätt kvinna på rätt plats. Det är de flesta överens om efter att det blev känt att riksdagsledamot Astrid Thors (SFP) har utnämnts till Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE:s minoritetsombud. Hon är som klippt och skuren för tjänsten – som person och med den breda erfarenhet hon under årens lopp samlat i olika uppdrag. Utnämningen är ett erkännande för hennes enträgna politiska arbete för minoriteter och mänskliga rättigheter.
Enligt riksdagens personuppgifter är Thors för övrigt tjänstledig från sitt senaste jobb utanför politiken,Kommunförbundet, sedan 1996. Den tjänstledigheten borde senast nu rimligen avslutas.

Första suppleant från Helsingfors valkrets är Jörn Donner. Som deltidsboende i Raseborg kan också vår region glädja sig över Donners inträde i riksdagen.
Han har minsann en brokig politisk karriär och gör nu sitt tredje intåg i riksdagen. Han har också erfarenhet från kommunalpolitik.
Donner blev invald i Helsingfors fullmäktige 1967 som DFFF:are och satt där i sju år. 1985 gjorde han sin första come back i huvudstadens fullmäktige, då i SFP-gruppen. Den andra återkomsten skedde 20 år senare, som SDP-medlem.
Det medlemskapet tvingades han avstå från två år senare då han föregående gång kom in i riksdagen för SFP från suppleantplats. Det var efter Eva Biaudet som blev OSSE:s specialrepresentant för bekämpning av människohandel.
Det är nu alltså andra gången Jörn Donner fyller en lucka en SFP-kvinna lämnar efter sig efter att ha fått ett framstående jobb inom OSSE.

Donner har i sina första kommentarer passat på att ge den sittande regeringen en rejäl känga. "En ganska dålig regering som inte egentligen har fått något gjort", är hans omdöme.
I regeringen sitter för övrigt alla de partier Donner genom åren har representerat – SFP, SDP och VF (DFFF:s efterträdare). Endast hans obundna gruppering från tiden i Ekenäs fullmäktige, Vårt Ekenäs, saknas i den brokiga skaran...

Med vetskap om att Donner har sitt huvud för sig är det inte otänkbart att han kan ställa sig på tvären ifall han inte får den utskottsplats han helst vill ha – utrikesutskottet. Där sitter för tillfället Christina Gestrin. Thors har varit medlem av stora utskottet som framför allt sysslar med EU-frågor. Det är nödvändigtvis inte i Donners smak, även om han har ett förflutet även som MEP, då i SDP:s trupp.
Donners andra stora intresse är som bekant kultur, men att han skulle nöja sig med en plats i kulturutskottet är föga troligt. Med Donners egna ord "sysslar de ju inte alls med kultur. Det är bara skolfrågor som gäller."
Då är frågan: Är SFP berett att uppfylla Donners önskemål och ge honom utrikesutskottet, eller gör man det inte – med risk för att Donner blir sur och struntar i hela riksdagen?

Ifall Donner skulle tacka nej till ett inträde i riksdagen skulle statssekreterare Marcus Rantala stå som nästa i tur.  Det finns säkert väldigt många i SFP:s led som hellre skulle se honom på Arkadiabacken. Inte minst med tanke på  nästa riksdagsval.
Situationen i Helsingfors blir i vilket fall som helst intressant i riksdagsvalet om knappt två år då Thors, som har varit den enda SFP-ledamoten, inte längre är med. Det är väl också uteslutet att Donner ännu en gång ställer upp. Om han sitter i riksdagen till nästa val är han redan då den äldsta riksdagsledamoten genom tiderna – 82 år och två månader. Miina Sillanpää var några veckor yngre då hon lämnade riksdagen 1948.

Det är upplagt för ett hårt SFP-race i Helsingfors. Rantala är säkert med efter att han eventuellt har värmt upp med EU-val redan nästa år och om Eva Biaudet ska göra en politisk come back bör det ske senast i nästa riksdagsval. Riksdagsgruppens avgående generalsekreterare Björn Månsson kan också tänkas ge sig i leken, inte minst då de två främsta från förra riksdagsvalet, Astrid Thors och Jörn Donner, inte längre finns bland kandidaterna. Månne inte även partiets vice ordförande Päivi Storgårds vill ha ett ord med i laget. Därtill kommer säkert något starkt SU-kort.
Ett tänkbart scenario är också att partiordföranden Carl Haglund från Esbo inte ställer upp i Nyland utan i Helsingfors.
Summa summarum: Astrid Thors avsked från politiken rör om i SFP.