Lagen, bibeln och kyrkan

Kristdemokraternas ordförande, inrikesminister Päivi Räsänen, har gjort det igen. Uttalat sig på ett sätt som väcker starka reaktioner. Den här gången har hon antytt att bibeln står över finländsk lag.
Räsänen var festtalare på folkmissionsdagarna i Kankaanpää och målade där upp en dyster bild av dagens Finland – närmast ett samhälle på omoralens brant, ett samhälle där välbehag har blivit en populär avgud för vilken vi är beredda att offra både hälsa och själ.
"Utgångspunkten för den kristna människobilden ifrågasätts" och det tar sig enligt Räsänen bland annat uttryck i en utbredd positiv inställning till frågor som homosexualitet, könsneutrala äktenskap, abort och eutanasi.
Bland annat jämförde hon djurslakt med abort, sade att djurskyddslagen är bättre än abortlagen och såg homosexualitet som en sjukdom eller abnormitet.

Det här är egentligen inget nytt, Päivi Räsänen har flera gånger tidigare framfört liknande åsikter. Det som den här gången har väckt stor uppmärksamhet är att hon antydde att i vissa frågor står bibeln ovanför lagen.
"Vi har säkert alla hamnat i situationer då vi tvingas fundera om vi vågar gå emot den allmänna åsikten eller normen, gängtrycket eller ibland till och med lagen – om det är fråga om något som står i strid med Guds ord", sade Räsänen. Hon gav själv svar genom några bibelcitat om att man bör mer lyda Gud än människor.
Bibeln är på många sätt ett rättesnöre och har fungerat som en bas då vårt samhälle har byggts upp, men kan under inga omständigheter ses som en lagbok anno 2013.

Päivi Räsänen uppträdde knappast som inrikesminister på folkmissionens fest, men det har ingen betydelse. Då hon är minister är hon det i allt hon gör och säger – 24 timmar i dygnet, sju dagar i veckan.
Att en minister antyder att man i vissa frågor hellre ska följa bibeln än lagen är anmärkningsvärt. En minister ska inte ifrågasätta laglydigheten, än mindre halvt uppmana folk att gå mot lagen. Det har också lett till flera anmälningar till både JO och JK.
Även om många av de frågor Räsänen berörde i sitt tal är så kallade samvetsfrågor, som ger politikerna vanligtvis rätt att i lagstiftningssammanhang agera enligt eget samvete, bör lagar som är stiftade därefter följas.

Huruvida Räsänens senaste kommer att ha någon politisk effekt för henne själv eller hennes parti återstår att se. Det som däremot redan nu är klart är att hennes uttalanden igen har konsekvenser för kyrkan. Och som tidigare – negativa sådana.
Redan i onsdags, då nyheten om hennes uttalande började spridas skrev nästan 1 000 människor ut sig ur kyrkan. Det är 15 gånger fler än en normal julidag. I går ökade takten och på eftermiddagen hade redan nästan 1 500 personer sagt tack och adjö till kyrkan – de allra flesta på grund av Räsänen.

Rena rama massflykten uppstod hösten 2010 efter att Päivi Räsänen hade uppträtt i TV2:s homokväll. För att undvika att utskrivningarna också den här gången sprider sig som en löpeld gick ärkebiskop Kari Mäkinen redan i går ut och tog entydigt avstånd från Räsänens tal. Han konstaterade att Räsänen har rätt att uttrycka sina åsikter men att de inte ska blandas ihop med kyrkans uttalanden.
Finlands enda kristliga parti, Kristdemokraterna, är i dag ett problem för kyrkan. Det är ett faktum att kyrkans högsta ledning upprepade gånger har tvingats ta avstånd från partiordförandens uttalanden för att rädda sitt eget skinn och begränsa den skada Räsänen med sina uttalanden i förlängningen åsamkar kyrkan på grund av att folk skriver ut sig ur kyrkan.
Den som hoppas på en liberalare syn från kyrkans sida kan påverka mer som församlingsmedlem än som icke-medlem av kyrkan. Endast genom att skriva ut sig ur KD kan man protestera mot Räsänen.
Visserligen bör kyrkan också fråga sig huruvida Räsänens utspel åtminstone i vissa fall endast blir den slutliga utlösande faktorn till handling då de som skriver ut sig redan tidigare övervägt beslutet.