Olustig gas

Lustgas blev under vårvintern den nya innedrogen för unga. VN berättade i ett reportage för några veckor sedan hur tonåringar i Kyrkslätt har tagit lustgasen till sig i partysammanhang, till och med i så hög grad att ett företag inom branschen etablerade sig på orten.
På riksnivå uppmärksammades lustgasen under Valborgshelgen då en skåpbil körde runt i Helsingfors centrum och sålde lustgas till festglada ungdomar. Senast då stod det klart att det bryts mot kemikalielagen. Det är inte olagligt att sälja lustgas, men det får inte ske till personer som köper i syfte att berusa sig på gasen.
Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har nu föreslagit för Social- och hälsovårdsministeriet att den här försäljningen stoppas. Omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson reagerade snabbt och föreslår ändringar i den nya kemikalielagen som är under behandling i riksdagen.
Missbruk av lustgas har lyckligtvis ännu inte krävt några offer och med snabba åtgärder för att få slut på missbruket kan vi besparas från dessa.