Sydvästs intressen

Henrik Lindholm är Västnylands man i de organ som beslutar om Yrkeshögskolan Novias framtid.

I den egenskapen sitter han på två stolar, som styrelseledamot förväntas han se till helheten, men samtidigt ska han lyfta fram sin regions intressen. Det gjorde han i sitt utspel i torsdagens tidning.
Diskussionen har fokuserats på dragkampen mellan Vasa och Helsingfors om rektorsämbetets placering. Men yrkeshögskolorna är framför allt regionala aktörer, som ska erbjuda utbildningsmöjligheter samtidigt som de ska fungera som utvecklingsgeneratorer.

Därför måste den finlandssvenska yrkeshögskolan ha en bredare bas än Vasa och Helsingfors. Novia finns också i Jakobstad, Åbo och Raseborg, underströk Henrik Lindholm.
Det var mycket välkommet att han sade det, inte minst eftersom politikerna i Raseborg har hållit en så väldigt låg och försynt profil i debatten.
Det österbottniska kommunägda ägarförbundet Söfuk har agerat kraftfullt för Österbotten. Det verkar som om beslutsfattarna i Västnyland och Åboland inte har insett att också de måste göra sina regioners intressen gällande när strukturerna för den finlandssvenska yrkeshögskolesektorn ritas om.

Vid fusionen mellan Svenska yrkeshögskolan i Österbotten och Yrkeshögskolan Sydväst skapades en klar hierarki mellan Vasa och Ekenäs. Novia styrs från Vasa, det visar redan ledningsgruppens sammansättning. Sex medlemmar finns i Vasa, tre i Raseborg och en var i Jakobstad och Åbo.
När den nya fusionen nu diskuteras som en affär mellan Vasa och Helsingfors kan Raseborgs ställning försvagas ännu mer. 
Det innebär att de strukturförändringar och tyngdpunktsförskjutningar som sammanslagningen leder till kan avgöras på axeln Vasa – Helsingfors, med Jakobstad, Åbo och Raseborg som passiva iakttagare. 
Hotbilden borde få varningsklockorna att ringa. Den tidigare prorektorn för Novia, Barbro Schauman, numera verksam vid Åbo Akademi och SFP-ordförande i Åbo, har ju gjort sig till tolk för uppfattningen att det varken är lämpligt eller nödvändigt med högskole- eller yrkeshögskoleverksamhet på andra orter än Åbo, Vasa och Helsingfors.

Regionala synpunkter låg i fokus också i den omdiskuterade intervjun med Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh i söndagens Hbl. Bergh ansåg att det är en oacceptabel försvagning av tvåspråkigheten i huvudstadsregionen om den finlandssvenska yrkeshögskolans rektor placeras i Vasa och inte i Helsingfors.
Han hävdade också att det satsas för mycket på de finlandssvenska regionerna.
Berghs formuleringar om regionerna i förhållande till huvudstaden hade kunnat vara mera diplomatiska. Men i sak talade han ju för sin region på samma sätt som österbottniska regionpolitiker har gjort under hela fusionsdebatten, och långt före det.

Ledande SFP-politiker reagerade skarpt på Berghs utspel. Riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander bad honom hålla mun och inte lägga sig i sådant som inte angår honom. Den som inte har mandat att förhandla ska hålla sig borta från den här diskussionen, deklarerade Nylander.
Svenska folkpartiet säger alltså att viktiga finlandssvenska frågor ska diskuteras i så snäva kretsar som möjligt, offentlig debatt behövs inte.
Men SFP har inte heller något mandat att förhandla om yrkeshögskolefusionen. Det hindrade inte Mikaela Nylander själv och hela SFP:s partifullmäktige att uppmana Novia och Arcada att gå ihop så fort som möjligt.

I ett bredare strategiskt perspektiv är SFP:s analys ändå riktig. Alla övergripande samhällsstrukturer – kommuner, utbildningsinstitutioner, offentligt organiserad vård och omsorg, till och med försvaret – håller på att förändras. Nu har SFP – finlandssvenskarnas viktigaste politiska företrädare – en möjlighet att påverka utgången i regeringen.
Om yrkeshögskolefusionen inte blir av nu utan båda inrättningarna fortsätter till 2016 med stöd av en tvåårig koncession är det en helt annan regering som fattar besluten.