Ta vara på intresset!

Svensk Ungdom i Raseborg laddar upp för att stå som värd för SU:s kongress om en vecka. 26-28 april samlas SFP:s ungdomsgarde i Ekenäs för att bland annat behandla drygt 30 motioner av ämnen som går över hela spektret.
SU har lokalt höjt sin profil i Raseborg och nyligen har lokalavdelningen i Ingå återuppstått efter en decennielång Törnrosasömn. Den ökade aktiviteten är glädjande och ger hopp om ett nyvaknat intresse för politik överlag bland dagens unga.
Ingalunda vill heller de övriga partierna lämna de yngres hela spelplan till SFP:s förfogande? Aktivitetshöjningen bland SFP:s unga smittar förhoppningsvis av sig även till de andra partierna och deras ungdomsorganisationer på de västnyländska orterna.

Det som händer här nu rimmar å ena sidan väl med utvecklingen i hela landet, men å andra sidan går den också emot utvecklingen på nationellt plan.
I gårdagens Hbl kunde vi läsa att medlemsantalet har gått ner drastiskt i partiernas ungdoms- och högskoleförbund. Från år 2004 till år 2011 minskade det totala medlemsantalet med över en fjärdedel. Mest har leden glesnat hos Socialdemokraterna och Centerunga.
Samtidigt visar den så kallade Ungdomsbarometern att intresset för politik ökar bland unga. Intresset definieras inte med medlemskap i ett politiskt parti. Inte heller valdeltagande utgör här en signal för ökat intresse. Redan i ett par decennier har valdeltagandet sjunkit kontinuerligt.
Intresset för samhällsfrågor och politik har i stället tagit sig uttryck i engagemang i ensaksrörelser eller andra frivilligorganisationer. Ett exempel på den här typen av organisationer är Unga Européer, som också har verksamhet bland annat i Raseborg.
De snabba förändringarna på den finländska partipolitiska kartan har givetvis också ökat intresset. Den tidigare så statiska fördelningen av väljarsympatier har i och med Sannfinländarnas frammarsch fått helt nytt liv.  Tidigare var en eller två procentenheters förskjutningar stora men nu talar vi om snabba kast och förändringar på mer än tio procentenheter.

Nu borde det nyväckta intresset för politik fångas upp och omsättas i ökat valdeltagande. Det är ändå fortsättningsvis i politiska val som makten fördelas och där bestäms åtminstone i teorin också den politiska riktningen de närmast följande åren.
Men hur ska de politiska partierna kunna intyga att det också i praktiken förhåller sig så? Under många år har känslan av att "det är ingen skillnad hur jag röstar, politiken är ändå densamma" varit rådande.
Det är givetvis också frustrerande för väljarna att inte veta vad den avgivna rösten egentligen resulterar i. I riksdagsval, som är det viktigaste valet i Finland, röstar vi på en kandidat som företräder ett parti som har presenterat ett valprogram och som företräder vissa givna värden. Men eftersom inget parti i Finland är eller blir (?) så stort att det ensamt kan regera behövs det koalitionspartner. Regeringskoalitionen kan bli snart sagt hurdan som helst och sammansättningen är helt okänd i valögonblicket – likaså det regeringsprogram som förhandlas fram efter valet.
Vi vet rent ut sagt inte vad vi väljer då vi röstar. Det är inget bra lockbete till valurnorna. På förhand klara blockalternativ och programutkast skulle vara rejälare och ge någon form av varudeklaration för väljarna.

Också det nya politiska instrumentet medborgarinitiativ kan ha en positiv inverkan på det fortsatta politiska engagemanget och intresset även bland yngre. Det första initiativet någonsin gäller förbud av pälsnäringen och kommer upp till behandling i riksdagen på torsdag. Riksdagens talmanskonferens slog i onsdags fast rekommendationer för hur initiativen ska behandlas och gav relativt fria händer till vederbörande riksdagsutskott. Utskotten bestämmer bland annat suveränt om initiativen förs till plenum efter utskottsbehandlingen.
Det är önskvärt att ett medborgarinitiativ relativt snabbt kommer hela vägen till stora salen med tanke på instrumentets trovärdighet och ett bibehållet intresse från allmänhetens sida.  Behandlingen av de första initiativen skapar också snabbt praxis för hur de kommande initiativen behandlas.