Mörker ökar otryggheten

Samhällstekniska nämnden i Raseborg har fattat beslut om ett åtgärdsprogram som sänker kostnaderna med 430 000 euro. Sparandet går ut över stadsmiljön, allas gemensamma vardagsrum städas sämre än tidigare.

Nämnden och de beredande tjänstemännen gör vad de måste, fullmäktige har gett en budgetram och den får inte överskridas. Nämnden har gått med finkam över hela sektorn. Men de åtgärder som nämnden nu har beslutat om är av det slaget att de kommer att påverka trivseln i staden.
På sätt och vis är det konsekvent, staden har inte pengar, och omgivningen får se ut därefter, ovårdad och nedsliten.

Grässlänterna längs gatorna klipps bara en gång per år och slyet får växa i korsningarna. Underhållet av grusvägarna minskas, inga asfaltvägar grundförbättras, och gropar lappas bara i nödfall.
Planteringar i centrum av Ekenäs och Karis ersätts av underhållsfria stenläggningar.
Soptunnor på allmänna områden töms bara varannan vecka.
Staden vill enligt sin turiststrategi locka besökare till trivsamma och idylliska miljöer.
Men besökarna kommer att mötas av dammiga och oskötta gator, stenar i stället för blommor i parkerna, och överfyllda och stinkande soptunnor.

Om staden låter bli att sköta den bebyggda miljön signalerar den att omgivningens skick inte är så viktigt. Vanskötsel är det första steget mot förfall och förslumning, och växande vantrivsel. Varför ska jag bära mitt skräp efter en picknick i parken till en soptunna som staden inte bryr sig om att tömma, låt det ligga kvar bara.
Beteendet är självfallet mycket klandervärt, men kanske inte helt oprovocerat.
I ett helhetsperspektiv verkar det ändå märkligt att Raseborg kniper några tusental euro i underhållskostnader för den offentliga miljön, samtidigt som trafikcenterprojektet i Ekenäs bara fortsätter, mot löpande räkning och utan fastslaget slutdatum.

Den näst största posten på sparlistan är släckt gatubelysning från maj till augusti, det sparar 70 000 euro i elkostnader.
Här har nämnden inte bara dragit ned på trivseln, den prutar dessutom på säkerheten.
I kombination med beslutet att gropar i asfalten bara repareras i nödfall har samhällstekniska nämnden skapat potentiella dödsfällor för den lätta trafiken. Sommarnätterna är inte alltid ljusa, det kan också vara regnigt och beckmörkt. Gatlyktor ger nattcyklisterna en rimlig chans att upptäcka groparna.
Och som bilskolläraren Lars Olof Lindqvist konstaterade i VN i torsdags, hur många fotgängare använder reflex på sommaren?
Nedsläckta tätortsmiljöer ökar dessutom den allmänna otryggheten.
Är Raseborgs budskap till både invånare och besökare att de rör sig på egen risk när det är mörkt?
Gatubelysningen är inget sparobjekt, den är en förutsättning för att omgivningen ska vara trygg och tillgänglig.

Julbelysningen i centrum av Karis och Ekenäs finns också på sparlistan, en mörk jul sparar 1 500 euro i stadens kassa.
Torget i Ekenäs blir alltså utan julgran, infarten till Karis blir utan sitt stiliga blickfång, och utan belysning finns det inga julgator att öppna.
Eventuella besökare som inte är informerade om stadens sparåtgärder får väl fråga sig om den sista redan har släckt ljuset.