Genombrott - sammanbrott

Genombrott – sammanbrott
Tisdagen var den dag då det äntligen skulle klarna hur social- och hälsovården i framtiden ska vara uppbyggd i vårt land. Då skulle den expertgrupp som har grunnat på detta presentera sin rapport. Så skedde också, rapporten offentliggjordes, men innehållet visade sig vara en besvikelse. För väldigt många. Inte minst på svenskt håll väcker den en hel del oro.
Nu väntas många motförslag. Redan i dag får vi den tyngsta reaktionen då vi får veta vad regeringen säger. Det finns flera antydningar om att missnöjet är stort också inom regeringspartierna.
Summa summarum – frågorna kring social- och hälsovården är fortfarande lika många som tidigare. Eventuellt till och med fler eftersom expertgruppens 176-sidiga rapport på vissa punkter är minst sagt otydlig.

Det som i alla fall är kristallklart är att experterna föreslår ett system som bygger på att vården, som i dag sköts av 140 kommuner och samkommuner, i framtiden skulle tas om hand av 34 serviceområden. Storleken på dem skulle variera med befolkningsunderlag på allt från 55 000 till 613 000.
Förslaget utgår inte i från att kommuner med minst 20 000 invånare ska kunna sköta sin primärvård själv, som regeringen sagt, utan från att minimigränsen sätts vid 50 000 invånare. Kommuner med mellan 20  000 och 50 000 invånare kunde ges ansvar för "en del av primärvården", sägs det kryptiskt i rapporten.

Ur västnyländsk synvinkel väcks en hel del farhågor – inte minst med tanke på svenskans framtid inom vården. Förslaget går ut på att Västnyland ingår i ett geografiskt jätteområde från Hangö i väster till Högfors i öster. Därmed skulle ett serviceområde med 135 000 invånare skapas, av vilka nästan 80 procent är finskspråkiga
Ett undantag finns i förslaget för Åbolands del: Om Kimitoön och Pargas fusioneras kan den nya kommunen bilda ett eget serviceområde trots att invånarantalet inte är större än 23 000. Det kunde tillåtas av språkliga skäl, heter det.
Varför skulle inte samma sak kunna gälla för Raseborg och Hangö och eventuellt Ingå? Även HNS vd Aki Lindén, som själv ingick i expertgruppen, ser det som en tänkbar lösning att västligaste Västnyland utgör ett eget serviceområde.
Enligt Lindén föll detta åtminstone delvis på att de mindre kommunerna hellre ville ha ett större serviceområde.
För Raseborg är det svårt att inse varför Hangö och Ingå hellre ingår i ett jätteområde med mycket liten möjlighet att påverka än i ett mindre område med klart större makt. På sikt äventyras sannolikt också Västra Nylands sjukhus i ett större serviceområde där det finns ett större sjukhus i Lojo.

En vårdreform i den tappning som nu föreslås går emot den kommunreform som samtidigt är i rörelse och skulle skapa helt andra kommuner än vad som tidigare har varit tänkt. Det har hela tiden sagts att regeringen vill få till stånd starka kommuner som kan förse invånarna med den service de behöver. Om det skulle gå som expertgruppen nu har skissat skulle social- och hälsovården i praktiken tas bort från kommunerna. I stället skulle den biten skötas av de stora social- och hälsovårdsområdena.
Kan regeringen faktiskt acceptera detta?

Regeringen tar redan i dag ställning till rapporten då man samlas till budgetramförhandlingar. Där ingår frågan om hur social- och hälsovårdsreformen kan jämkas samman med kommunreformen.
Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) signalerar tydligt i dagens VN att regeringen underkänner den föreslagna modellen. Hon konstaterar att utredarna helt har koncentrerat sig på social- och hälsovården, medan politikerna – regeringen – måste se till helheten.
Vad är det för slags politisk styrning som har förekommit och vilka ramar har expertgruppen fått om basen för gruppens förslag raseras två dagar efter att rapporten var klar? Eller har experterna inte lyssnat på politikerna?
Kommunerna får också komma med sina synpunkter på förslaget. Varför den rundan ska göras ifall regeringen redan i morgon torpederar förslaget kan man fråga sig. I stället borde i så fall ett nytt förslag göras utgående från regeringens egen linje.
Hur den ska hittas förefaller inte heller lätt med tanke på hur varierande synen är på den här reformen inom den överbreda regeringen.