Mönstret är tydligt

Attacken mot bokpresentationen på biblioteket i Jyväskylä har oroat partier och politiker. Med ett markant undantag.

Sannfinländarnas vice ordförande, riksdagsledamoten Juho Eerola, skriver på sin Facebooksida att förövarna nästa gång inte ska försöka se ut som patrioter (gänget bakom dådet kallar sig patrioter) och inte röra sig i grupp utan en och en bland alla andra.
För Yle antydde han att hela incidenten var iscensatt, och tyckte att händelsen ger god reklam åt boken. I Iltalehti sade han att angriparna, försedda med skottsäkra västar och kassar med flaskor, i yttrandefrihetens namn borde ha fått komma med på presentationen och ge sin syn.
Men det var ju det de gjorde när de slängde flaskor på den stängda dörren och knivhögg en av dem som försökte hindra dem.

Den sannfinländska "partiarbetaren" ex-socialdemokraten Matti Putkonen, sade för sin del att "Koivulaakso och kompani försvarar 80-åriga mäns rätt att gifta sig med åttaåringar", och att den som kritiserar det stämplas som rasist.
Dan Koivulaakso är en av författarna till boken om högerextremismen i Finland som presenterades i Jyväskylä. Han blev utsatt för en gasattack när han talade vid ett möte i Uleåborg i somras.

Organiserat våld som riktas mot personer med misshagliga åsikter handlar om angrepp mot de fundamentala värdena i vår demokrati. Högerextremisterna förföljer författarna bakom boken om högerextremismen i Finland.
Därför var utrikeshandelsminister Alexander Stubb, Saml, litet för snabb med twittrandet när han dagen efter incidenten i Jyväskylä undrade vilken skillnaden är mellan vänsterextremism och högerextremism.
Hans stab säger att twittret handlade om de europeiska extremrörelserna och inte om Jyväskyläfallet, men intrycket blir ändå att Stubb på något sätt sätter likhetstecken mellan våldsbenägna nynazister och medlemmar i Vänsterförbundet.

Hbl-journalisten Marianne Lydén, som har skrivit en bok om den växande främlingsfientligheten, berättade i går att det finns hot mot henne på de slutna nätforum där nynazisterna hämtar sin näring.
Fylle(?)prat på nätet ska inte ges överdrivet stor betydelse, men de senaste åren visar att man inte kan strunta i hot om politiskt våld. Därför är attacken i Jyväskylä allvarligare än enskilda sannfinländares svammel, som Timo Soini har tvingats förklara.
Men Soini har tigit, partiets uppfattning har förts fram av dess vice ordförande och en tjänsteman, och budskapet har inte varit entydigt.
Att enskilda sannfinländare bagatelliserar det växande högerextrema våldet betyder inte att partiet eller dess medlemmar och sympatisörer har något att göra med nynazisterna.
Men det är kanske inte irrelevant att påminna om att Juha Eerola blev tvungen att avskeda sin riksdagsassistent Ulla Pyysalo sedan det avslöjats att hon sökte medlemskap i den nynazistiska Finlands motståndsrörelse.

I Sverige tar Säpo hoten från Svenska motståndsrörelsen på stort allvar. Den finska motsvarigheten har klara kopplingar till den svenska, på den svenska sajten säger Juuso Tahvanainen, som är frontfigur för den finska rörelsen, att 2013 ska bli ett av de mest uppmärksammade och kanske stormigaste åren i rörelsens historia.
Hos oss säger Skyddspolisen att extremrörelserna inte utgör något hot mot landets säkerhet, deras aktivitet handlar om "lokala sammandrabbningar."
Men då de "lokala sammandrabbningarna" koncentreras till tillfällen då en avslöjande bok presenteras, visar det att det finns en styrande organisation i bakgrunden.
Må vara att förövarna kanske är marginaliserade och missanpassade arga unga män, men om deras ilska medvetet styrs mot bestämda grupper av människor så är det mera än ett embryo till en politisk terroristorganisation.
Finland hotas inte av något nynazistiskt maktövertagande, det har Skypo rätt i.
Men det är alldeles tillräckligt illa att det finns en organisation som utser invandrare, sexuella minoriteter, politiska motståndare och avslöjande journalister till måltavlor.
De enskilda händelserna bildar just precis en sådan helhet som Skypo enligt överinspektör Tuomas Portaankorva har som uppgift att se och rapportera om.