SFP blev en vinnare

SFP blev en vinnare nästan i hela Västnyland. Hangö är det enda undantaget, där partiet förlorade två mandat.
SFP tog en gruvlig revansch i Ingå. Genom en brakseger återtog partiet till och med enkel majoritet i fullmäktige med sammanlagt 49,9 procent av rösterna. Efter en stormig och motig period blir läget nu förhoppningsvis lugnare. SFP har nu alla chanser att visa sig som en värdig segrare och satsa på samarbete för att beskyllningarna om en tidigare SFP-diktatur kan komma på skam.
En ännu livligare fullmäktigeperiod har Sjundeå fått uppleva. Över hälften av de invalda är nya, men i den politiska balansen förefaller i alla fall positionerna vara oförändrade. Det kan tyvärr innebära fortsatt turbulens åtminstone i fusionsfrågan. Ny krydda är två sannfinländare, kanske som tungor på vågen.

SFP snusade länge på enkel majoritet också i Raseborg, men klarade det inte riktigt. SDP:s kraftiga tillbakagång i Raseborg är en stor överraskning för de flesta. Kandidatnomineringen lyckades bra, men det gav inte önskat resultat. Blev Ulf Heimbergs synliga profil som stadsstyrelsens ordförande och tjänstemannaledningens drabant en black om foten? Har Maarit Feldt-Rantas relativt låga profil i Raseborgspolitiken utgjort en besvikelse för hennes och andra SDP-väljare?
I Raseborg rasade valdeltagandet från drygt 65 procent till under 62 procent. Det är inte uteslutet att stadens vaga informationspolitik och begränsade öppenhet nu tar sig uttryck i att fler känner alienation och helt låtit bli att rösta.

Sannfinländarna har numera ansenliga fullmäktigegrupper i Kyrkslätt och Lojo och fick även in en fot i de övriga kommunerna i Västnyland. Hur partiets medverkan i den västnyländska politiken kommer att ta sig uttryck är emellertid höljt i dunkel. Inga konkreta kort har lagts på bordet under valrörelsen.