Fokusera kommunalt

 

Om exakt två månader är det kommunalval, men ännu råder ingen valstämning i luften. Kandidatjakten har pågått redan en tid och många partier börjar få sina kandidatlistor väl fyllda, men i övrigt märks ingenting.  
Veckorna fram till val kommer att gå snabbt så det blir som vanligt, alla trängs i debattspalterna, på gator och torg under de allra sista veckorna före valdagen. Valrörelsernas längd har förkortats med åren. Det innebär samtidig att allmänhetens intresse för valet koncentreras till några få veckor. 
 
Nu börjar det i alla fall bli dags. Valfebern steg eventuellt lite i slutet av förra veckan då tre olika opinionsmätningar publicerades inom några få dagar. Väljarstödet för partierna varierade en del från mätning till mätning, men trenderna var de samma. 
Samlingspartiet är inte längre ohotad gallupetta, Socialdemokraterna har i det närmaste kommit upp i jämn bredd just ovanför 20 procents strecket.  
Tre fyra procentenheter efter dessa två kommer följande duo, oppositionspartierna Centern och Sannfinländarna. Om det här blir valresultatet blir Sannfinländarna valets stora segrare, precis som i riksdagsvalet ifjol våras. 
Just för Sannfinländarna varierar mätningsresultaten mest, från 12,6 procent till 16,3 då man frågar väljarna hur de uttryckligen skulle rösta i ett kommunalval.
Det ser inte ut som om partiet skulle nå ett lika bra resultat som i riksdagsvalet, men i vilket fall som helst kommer Sannfinländarna sannolikt att öka kraftigt jämfört med föregående kommunalval. 2008 var partiets notering 5,4 procent.
 
Det förefaller som om finländarnas protest på riksnivå mot de gamla etablerade partierna inte är nog, nu ska det protesteras också på lokalnivå. Sannfinländarna ville inte gripa chansen efter riksdagsvalet, de vägrade ta ansvar och gå med i regeringen, och inte heller i oppositionsrollen har partiet hittills lyckats prestera trovärdiga och konkreta alternativ. Trots det ser suget ut att hålla i sig.
Opinionsmätningarna har liten betydelse om inte kandidatnomineringen lyckas för Sannfinländarna. Det tycks i alla fall finnas ett intresse och redan nu står det klart att partiet har mer än dubbelt fler kandidater än för fyra år sedan. Partiordförande Timo Soini har i alla fall tvingats pruta på målet att Sannfinländarna ska ha kandidater i alla kommuner. 
I Västnyland tycks partiet åtminstone i Lojo ha lyckats bra med att hitta kandidater. Ett 40-tal namn är redan klara, jämfört med sju kandidater i valet 2008. Däremot verkar några västnyländska kommuner bli sådana där Sannfinländarna fortsätter att lysa med sin frånvaro.
 
De dalande siffrorna för Samlingspartiet beror knappast på att de samlingspartistiska kommunalpolitikerna plötsligt har börjat göra sämre i från sig. På motsvarande sätt förklaras knappast heller de stigande siffrorna för Sannfinländarna av att partiets fullmäktigeledamöter skulle ha gjort strålande insatser under de gångna fyra åren.
Ändå borde prestationerna under den gångna fullmäktigeperioden i kombination med vallöften inför den kommande perioden väga tungt då väljare bestämmer sig för vilken kandidat och vilket parti man tänker ge sin röst i kommunalvalet.
 
De resultat som de olika mätningarna nu ger förklaras långt av den allmänna politiska atmosfären. Till exempel hur partierna har hanterat och agerat i eurokrisen syns säkert i siffrorna trots att den frågan inte har någonting med kommunalvalet att göra. 
SDP har kört en lite mer nationalistisk linje än Saml i eurofrågan och även gett sken av att inte föra en lika hård kommunfusionslinje som regeringspartnern. Detta har säkert inverkat på de två partiernas väljarstöd, speciellt som Samlingspartiet tycks ha tappat sitt tidigare så starka grepp om marknadsföringen av sin politik och fastnat vid mantrat "ansvarsbärare".
 
Då kommunalvalet närmar sig kommer förhoppningsvis de kommunala frågorna att väga tyngst. Det finns alldeles tillräckligt stora ämnen i varje kommun, med början från kommunstrukturreformen, vården och det allmänna ekonomiska läget
Samtidigt är också fler än någonsin tidigare osäkra på hur de ska rösta två månader före ett kommunalval . Inte mindre än 42 procent av de tillfrågade i Helsingin Sanomats enkät säger att de ännu inte vet hur de ska rösta. Det ger rum för stora förändringar i valresultatet på själva valdagen jämfört med resultaten i opinionsmätningarna.