Tyck till-demokrati

Sedan mars har de vanliga medborgarna i Finland en större möjlighet än tidigare att påverka beslutsfattarna på högsta nivå. Det här kan ske med hjälp av så kallade medborgarinitiativ.

Genom att samla in minst 50 000 underskrifter av röstberättigade finländare för en fråga eller ett lagförslag kan man tvinga riksdagen att behandla ärendet.
Motsvarande möjligheter finns redan i flera andra länder och syftet är gott. I stället för att medborgarna fjärmas från makt och beslut bäddar man för att de ska få ett större inflytande.

Medborgarinitiativen kan inte gälla statsbudgeten eller internationella förpliktelser, men i övrigt är fältet fritt.
Även grundlagen, det fundament som hela landet vilar på, står öppen för förslag till ändringar. Det går också att föreslå rådgivande folkomröstningar.
En ny dörr har öppnats för landets invånare att påverka i frågor som rör både smått och stort.

Namnen kan samlas in i skriftlig form på papper och snart även via nätet. I slutet av året kommer Justitieministeriet att öppna en nättjänst där det blir möjligt att både skapa initiativ och stöda dem.
Tekniskt sett blir det därmed synnerligen lätt för medborgarna att delta i den här formen av påverkan.

Inom en snar framtid får vi veta hur aktivt systemet kommer att utnyttjas och i vilken mängd initiativen slutligen kommer att nå fram till riksdagen.
Projektet Avoin Ministeriö – fritt översatt "det öppna ministeriet" – ger en fingervisning om att kanalen kommer att bli populär, åtminstone i början.
Avoin Ministeriö är ett ideellt projekt vars mål är att sätta fart på medborgarinitiativen uttryckligen genom att upprätthålla en tjänst på webben, likt den som Justitieministeriet ska öppna. Så fort som projektets system för namninsamling godkänts av myndigheterna kör det i gång på allvar.

På projektets hemsida finns redan nu embryon till över 200 initiativ, "idéer", som man både kan stöda och kommentera – allt från att snusförsäljningen legaliseras och staten och kyrkan skiljs åt till att Centern införs i brottsregistret och medborgarskapslagen skärps.
Och förstås: Att svenskan görs frivillig i undervisningen och att svenskan slopas som nationalspråk.

Hemsidan påminner ganska mycket om till exempel sajten adressit.com, där man lätt kan publicera inlagor som sedan understöds och kommenteras av andra.
Det handlar om snabba ryck där man surfar omkring och klickar på det man gillar. Tyck till och glöm, innehåll och konsekvenser behöver man inte bry sig om.

Var det så här det var tänkt? Håller idén kring medborgarinitiativ på att urvattna sig själv innan den ens hunnit tas i bruk på allvar?
Lyckligtvis är steget långt från att slänga fram en tanke till att 50 000 personer stöder den med sitt eget namn.

Riksdagen får i alla händelser räkna med att flera av medborgarinitiativen når ända fram till Arkadiabacken. Ett av de första kan vara förslaget att förbjuda pälsfarmningen, ett initiativ som Hbl skrev om i fredags.
Namninsamlingen är i full gång och 30 000 personer har redan tecknat under i pappersform. Initiativet finns också med på den webbsida som Avoin Ministeriö sköter.

Pälsfarmningen kan gott tänkas höra till fenomen som det är lätt att ta avstånd från, åtminstone efter att ha läst de motiveringar som lyfts fram i namninsamlingen.
De konsekvenser som nedmonteringen av en lokalt betydelsefull näringsgren leder till är inget man behöver ta ställning till när man vill stöda djurens väl.

En tippning är att också en degradering av svenska språkets ställning kommer att landa i riksdagen som ett medborgarinitiativ. Det kan gott ske i form av ett välformulerat förslag till lagändring.
En möjlig försmak gav den motion som Samlingspartiets ungdomsorganisation lade fram inför partikongressen år 2010. I den anges med kirurgisk precision vilka paragrafer i lagen som borde justeras för att svenskan ska reduceras till ett svagt och lokalt språk.

Det känns synnerligen olustigt när folk är beredda att karva med skalpellen i andras vitala organ.
Det kommer att krävas ryggrad och gott omdöme av riksdagsledamöterna för att avstyra de medborgarinitiativ som i slutändan kan innebära irreparabel skada för stora delar av befolkningen.