Möjligheter finns

Det finns otaliga projekt i Raseborg som väntar på följande steg. Flera har gått i stå för en längre tid, medan andra sakta men säkert avancerar. Totalt sett finns det potential till stora förändringar.
Det gäller att kunna marknadsföra denna potential så effektivt som möjligt, och peka på de enorma möjligheter som erbjuds.
Samtidigt borde staden själv visionera mera, se på alla tänkbara utvecklingsprojekt, knyta samman det till en realistisk framtidsbild av Raseborg och väva in det i marknadsföringen av staden.

I hjärtat av Ekenäs finns Norra Hamnen, som innehåller en stor potential och skulle kunna ändra stadens front mot vattnet radikalt. Det är redan åtta år sedan Ekenäs stad anordnade en arkitekttävling för området men om överhuvudtaget något av någon av de idéer som då presenterades kommer att förverkligas är höljt i dunkel. Förhoppningsvis blir det i alla fall inte bara bostäder.
Det är fråga om Ekenäs paradplats och det borde intressera entreprenörer. Men hittills lyser de med sin frånvaro. Det enda som har hänt – på stadens försorg – är att kajen har förstärkts och hamnmagasin rivits.
Staden har beredskap att ändra detaljplanen, men gör ingenting utan intresserade byggare. Var dröjer de? Är det fråga om bristfällig marknadsföring eller råder det fortfarande ovisshet om vad staden egentligen vill ha där. Vet staden vad den vill med Norra Hamnen?

Från hamnen är det bara några stenkast till stationsområdet där det första steget nu är taget och trafikcentret är fem före färdigt. Men området runt stationen längs Järnvägsgatan har också varit föremål för planer som inte har avancerat.
En liten bit österut finns det också områden som kan stå in för stora förändringar. Nya våningshus kan bli aktuella i både Dragsviksparken och vid Dragsviksstranden med radhus, parhus och egnahemshus närmast stranden .
Mot Dragsvikområdet har också Kesko kastat begärliga blickar för en eventuelll Citymarket. Planerna är fortfarande aktuella, men varken plats eller tidtabell har spikats.
Därtill finns hela Ekåsenområdet, som staden köpte i början av sommaren. Planerna där är ännu diffusa, men åtminstone en del attraktiv tomtmark för bostadsbyggande finns även där. Nuvarande byggnader kan till en del också tänkas byggas om för boende. Området i övrigt kan erbjuda mångsidig användning. En del vård kommer också att finnas kvar där trots det kommande nybygget vid VNS.
En bit mot sydväst mot Dragsvikens mynning finns ytterligare det gamla sjukhuset i Knipnäs och området kring den byggnaden har ett attraktivt läge. Vad det ska bli av det är helt öppet.

Planerna på en bandstad Karis-Ekenäs lever kvar. De två kommuncentra ska däremot inte sammanbindas av bostäder utan av industrier och företag. En bra början på den fortsatta utvecklingen kunde vara att bygga en cykel- och gångbana mellan Karis och Ekenäs.
Planprojektet Dönsby West i Karis på nordöstra sidan av Lövkulla utgår från att upp till 450 nya bostäder ska byggas där. Det är ett privat projekt och det största enskilda området som planeras för nya bostäder i hela Raseborg.
I Fiskars byggs det också nytt. Detaljplaner på 360 hektar mark godkändes i fjol våras och Fiskarsbolaget planerar sälja ett tiotal tomter årligen i 15 års tid. Om det förverkligas kan antalet invånare i det närmaste fördubblas från dagens 600 till 1 200.

Ett nytt bostadsområde börjar snart växa fram i Rävnäs-Kursand området invid Pojovikens västra strand. Som mest kan det bli fråga om upp till 200 nya bostäder, mest egnahemshus. Kommunaltekniken ska i dagarna vara färdig på den del av området som först ska bebyggas. Följande steg tas antagligen först då trafikljusen installerats i avtaget till Österby
Det finns på andra håll sammanlagt ytterligare ett hundratal kommunala tomter till salu i Raseborg för tillfället, bland annat i Gammelboda och Tenala.
Sammantaget kan man inte annat än konstatera att utbudet är både stort och variationsrikt då man betraktar möjligheterna för nybyggare och entreprenörer i dag och inom den närmaste framtiden. Det finns ingen orsak att se Raseborg som en slumrande ort där inget rör på sig.
Lite större aktivitet behövs emellertid för att hålla projekten vid liv och vidare till förverkligande.
Lite bredare perspektiv kan vara till nytta.
Lite mer fantasi och mod skulle säkert inte heller skada.