Oppositionsutmaningar

Opinionsmätningarna inför det förestående kommunalvalet följer i stort mätningarna där det frågas om riksdagsval. SDP (20,9) knappar in på Samlingspartiet (22,0) och är nu hack i häl, visar TNS Gallups mätning för Helsingin Sanomat.
Samtidigt växer avståndet till Centern (16,4), som fortsätter att förlora terräng också med kommunalvalet för ögonen.  Mätningen ger även signaler om att Sannfinländarna (12,9) i kommunalvalet inte kan räkna med ett lika makalöst resultat som i riksdagsvalet (19,1), men nog en rejäl skjuts framåt jämfört med förra kommunalvalet (5,4).

Det är egentligen förvånande att Centern inte har ett större väljarstöd, med tanke på rådande politisk situation. Partiet för en aggressiv oppositionspolitik med speciellt regeringens kommunreform som måltavla. Men den ger få fullträffar. Inte heller bytet av partiordförande förefaller ha haft någon som helst effekt.
Ordförande Juha Sipilä säger själv att Centerns siffror går upp först efter sommaren. Det är möjligt, men i så fall hinner inte mycket ske före valet i oktober.
Förra partisekreteraren Jarmo Korhonen är pessimist och tror för sin del att resultatet i kommunalvalet till och med kan bli sämre än de nuvarande opinionssiffrorna. Enligt Korhonen har Centerns gallupsiffror traditionellt legat en två procentenheter över det slutliga valresultatet.
Ifall Centern landar på ca 15 procent i kommunalvalet blir det en törn som partiet kan få svårt att hämta sig från – någonsin. Kommunerna är partiets starka fält och redan i följande kommunalval är kommunerna säkert mycket färre än i höstens val. Det leder sannolikt till att Centerns tyngd som politisk kraft minskar.

Sannfinländarnas resultat är väldigt svårt att förutspå. Då väljarstödet för ett parti snabbt växer väldigt mycket är det svårt att i analyserna hitta rätt i de vägningar som görs för att korrigera resultaten från enkäterna så att de så långt som möjligt motsvarar verkligheten.
Sannfinländarna måste hitta många starka lokala profiler för att verkligen komma upp till de siffror som opinionsmätningar antyder att kunde nås. Samtidigt gäller det för partiet att hålla ett noga öga på de många nya kandidaterna, annars finns risken för att räfst och rättarting krävs i var och varannan kommun. Inget annat parti har tvingat tillrättavisa och bestraffa sina politiker för politiska dumheter i samma utsträckning som Sannfinländarna under bara det senaste året.

Västnyland hör till Sannfinländarnas svagaste fästen. Från Kyrkslätt västerut har de ingen representant i fullmäktige och knappt någon verksamhet överhuvudtaget. Det är lätt att hålla med Ralf Friberg, som i Hbl under veckoslutet konstaterade att det i Västnyland finns en utbredd språklig allergi mot Sannfinländarna och deras inställning till svenskan.
Partiet har med sin aggressiva politik mot allt som andas finlandssvenskt eller kan förknippas med det svenska uteslutit de svenskspråkiga som potentiella väljare. Men inte heller på finskt håll ser Sannfinländarna ut att nå framgångar i västligaste Nyland. I Hangö gör man ett försök i kommunalvalet, men utsikterna är inte höga för framgångar.
SDP verkar ha återtagit en stor del av de som gick över till Sannfinländarna i riksdagsvalet, medan Centern fortsättningsvis har problem att få tillbalka sina supportrar. Men eftersom Centern endast är ett marginellt parti i Västnyland finns där inte något att vinna för Sannf.

Västnyland har alltid kraftigt dominerats av SFP och SDP. Då missnöje mot de två maktpartierna har vuxit har proteströster oftast kanaliserats till obundna grupper. Knappast kommer Sannfinländarna att kunna fungera som ersättare för dessa då missnöjda västnyländska väljare vill protestera.
I Hangö, där Pekka Tuunanen har grundat en sannfinländsk lokalförening, kunde den förestående kommunreformen tänkas ge ett nytt parti röster i kommunalvalet. Men då situationen är den att de flesta lokalpolitiker i både SFP och SDP envist håller fast vid självständighet och fortsättningsvis ställer sig tvivlande till ens en utredning med Raseborg om en tänkbar fusion, ges inget utrymme för Sannfinländarna att fiska röster på kommunreformen.
Ifall Sannfinländarna gör ett gott kommunalval är det inte tack vare västnylänningarna.