Patronen laddar nytt

Beslutet om vem som ska få köpa Fab Bruksbostäder är fattat. Två anbud fanns, Billnäs Bruk och dess ägare Olli Muurainen å ena sidan och tre lokala företagare (Hakany Ab) å andra sidan, de senare med många av de nuvarande hyresgästerna som stödtrupp.
Mycket känslor har funnits med i det här ärendet.  Det har utformats till en kamp mellan de som stöder Olli Muurainen så att han ska kunna bygga ut sitt konferenscentrum och de som stöder de nuvarande hyresgästerna och inte vill se så stora förändringar i Billnäs.
Som väntat splittrade frågan stadsstyrelsen. Samtidigt sprack också de två stora politiska grupperna, SFP och SDP, mitt itu. Det blev slutligen 7-5 till Muurainens favör.
Det andra anbudet var knappt 170 000 euro högre, men majoriteten i stadsstyrelsen såg det som totalekonomiskt bättre för Raseborg att bostäderna säljs till Muurainen.

Bruksbostäderna byggdes i tiden för att ge de anställda vid bruket ett hem. Efter hand minskade och förändrades verksamheten kring bruket i Billnäs och allt färre av hyresgästerna i bostäderna hade längre sin arbetsplats i det omedelbara grannskapet.
Nu finns det en möjlighet att bostädernas ursprungliga användningsändamål igen blir aktuellt. Det är åtminstone Billnäs Bruks ägare Olli Muurainens fasta övertygelse. Det är därför han köper Bruksbostäder. Han vill genom detta säkra att det också finns bostäder att erbjuda kommande anställda.
I dag jobbar bara några tiotal i hans tjänst i Billnäs, men redan inom några år ska de vara mångfalt fler. Då han dessutom är övertygad om att merparten av de nyanställda inte hittas i trakten finns det ett reellt behov av bostäderna.  De charmiga rödmyllade husen och omgivningen bidrar säkert också till att öka intresset för de jobb som Muurainen så småningom kommer att lediganslå.

Reaktionerna från de som nu bor i Bruksbostäders bostäder är väntade och förståeliga. Vem vill inte bo kvar i en bostad och omgivning som man trivs i?
Som hyresgäst kan man däremot inte kräva att för evigt få bo kvar. Även om bostadsägaren är kommunen finns inga eviga löften om att just den hyresbostaden finns till ens förfogande för all framtid.
Förhoppningsvis tvingas nu ingen att snabbt packa flyttlådorna. Det har inte heller den nya ägaren antytt. Det är knappast heller uteslutet att en del hyresgäster kan räkna med att få bo kvar i många år ännu, förutsatt att hyresvärden och hyresgästerna kommer överens om villkoren.
Köpevillkoren garanterar dessutom att de pensionärer som har arbetat i de tidigare bruksbolagen och bor i bolagets bostäder får bo kvar så länge de vill, medan andra hyresgäster garanteras bostad i två år.
Muurainen är också beredd att sälja upp till 15 av bostäderna i Fiskars.

Ur de enskilda invånarnas synvinkel fattade stadsstyrelsen fel beslut, men då det är fråga om kommunens egendom bör stadens fäder ha hela kommunens intressen för ögonen. Det hade nu en majoritet av stadsstyrelsens ledamöter. Det är för gemene man viktigt att staden ser om sitt hus så att nya arbetsplatser skapas och stadens skatteintäkter ökar.
Nya företag och arbetsgivare med potential på tiotals anställda står inte i kö för att få etablera sig i Raseborg. Olli Muurainen har klara planer på omfattande nyetableringar, av vilka en del har förverkligats och resten görs möjligt genom förestående planändringar och anskaffandet av Bruksbostäder. Han talar om 150 nyanställningar.
Det kommer i förlängningen att gynna staden och stadens alla invånare. Billnäs bruk kommer inte endast att själv sysselsätta många nya människor, tillkomsten av ett konferenscentrum, hotell med mera, ger också sysselsättning åt många lokala företag och deras anställda.

Muurainen har klarat av de första faserna av sin vision för Billnäs bruk. Nu är det dags för följande och de riktigt stora investeringarna. Då detaljplanen inom kort kan godkännas finns inte längre några hinder för utvecklingen av bruket i den riktning som den nya brukspatronen hela tiden har pekat ut och som staden bevisligen litat på.
Fortsättningsvis gäller det för honom att respektera den känsliga miljön, visa lokalbefolkningen ödmjukhet och i mån av möjlighet utveckla området i harmoni och samarbete med de som bor och verkar i grannskapet. Grannsämja är ett trumfkort också i businessvärlden.