Vann, men ändå inte

Paavo Väyrynen vann, men ändå inte. Den första medlemsomröstningen inför ett partiordförandeval blev ingen framgång för Centern. Valdeltagandet var uselt, bara 10,2 procent av partiets 155 800 medlemmar brydde sig om att rösta. För partiets del blev det mest handfasta resultatet att omröstningen lockade nästan 800 nya medlemmar.

Men omröstningen gav inget incitament för att göra medlemsomröstningarna till ett permanent inslag i partidemokratin. Centern, med sitt breda medlemsfält och sin tätt förgrenade partiorganisation, prövade nu hur det direkta medlemsinflytandet fungerar. Andra partier som eventuellt funderar på att stärka medlemmarnas roll i beslutsprocessen blev knappast uppmuntrade.
Centern står inför ett av sina allra viktigaste ordförandeval, och det finns ingen entydig förhandsfavorit. Men ändå brydde sig nästan 90 procent av medlemmarna inte om möjligheten att påverka valutgången vid partimötet i Rovaniemi den 8 – 10 juni.

Paavo Väyrynen drev på omröstningen, och fick sin belöning, 36 procent av rösterna. Tvåa blev det nya stjärnskottet, riksdagsledamoten Juha Sipilä, 33, 6 procent, och trea vice ordföranden Tuomo Puumala, 30 procent.
Men omröstningens betydelse minskas förutom av det låga valdeltagandet också av att den fjärde kandidaten, vice ordföranden Timo Kaunisto, inte fick ställa upp eftersom han meddelade om sin kandidatur när anmälningstiden för medlemsomröstningen hade löpt ut.
Om omröstningen hade gett den kontroversielle Paavo Väyrynen ett starkt stöd hade det här upplägget gjort det ganska lätt för hans motståndare att hävda att resultatet inte är rättvisande eftersom alla kandidater inte var med. Nu behövs inte den manövern.

Presidentvalet blev en stark come back för Paavo Väyrynen. Han kämpade i hård motvind, partiledningen ställde sig bakom honom först när det stod klart att ingen annan ville kandidera. Väyrynen genomförde ett knäckande turnéprogram, och visade att det politiska fotarbetet ännu inte har spelat ut sin roll.
Dessutom lyckades han hitta en mera avspänd och självironisk sida hos sig själv, mannen som mer än de flesta förkroppsligar begreppet politiskt spel såg ibland ut som en riktig mysfarbror i debatterna.
Men hedersordförandens charm räckte inte längre till för att mobilisera medlemmarna.
Hade Väyrynen fått mer än hälften av rösterna hade han haft större tyngd bakom kravet att resultatet i medlemsomröstningen måste beaktas vid partikongressen. Nu visade den lilla minoriteten som deltog att tre kandidater har ungefär lika stort stöd.

Då medlemsomröstningen inte gav något entydigt resultat har de tusentals partikongressdelegaterna fria händer. Enligt förhandsspekulationerna, som bland annat får stöd av enkäter med partiaktiva i de olika distrikten, blir Paavo Väyrynen utslagen i den första omgången, varpå valet står mellan Tuomo Puumala och Juha Sipilä.
Om medlemsomröstningen gynnade någon så verkar det ha varit Juha Sipilä. Han bor i Uleåborg och stöds av en av Centerns största kretsar, Norra Österbotten, men hittills har den före detta företagaren varit ett oskrivet blad utanför sitt eget distrikt. Nu utnyttjade han medlemsomröstningen till att turnera på hela valfältet, och lyckades skapa ett positivt intresse kring sin person.

Den okända faktorn i ekvationen är hur stödet för de tre viktigaste kandidaterna fördelas bland de tusentals delegaterna. Paavo Väyrynens budskap är att det gäller att välja en ordförande som kan matcha Jutta Urpilainen, Jyrki Katainen och Timo Soini, och vara en trovärdig statsministerkandidat i riksdagsvalet 2015. Ett etappmål är att segra i kommunalvalet i höst.
Utanför Centern, och delvis också inom partiet, förknippas Väyrynen med ett förgånget politiskt klimat. Men Väyrynens storhetstid var också en storhetstid för Centern, och det är den bilden han nu måste förstärka.
Men räcker det till för att hedersordförandens tredje försök att komma tillbaka ska lyckas?
Knappast, medlemsomröstningen antydde ju trots allt att två tredjedelar av Centermedlemmarna föredrar någon annan. Men när det gäller Centerns partikongresser är ingenting avgjort på förhand.