Begränsa inte barnets subjektiva rätt till dagvård

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Raseborg Riksdagen godkände i december en lag enligt vilken barn har rätt till småbarnspedagogik (dagvård) endast 20 timmer i veckan ifall vårdnadshavarna inte arbetar eller studerar på heltid. Bildningsnämnden i Raseborg behandlar frågan i kväll. Beredningen föreslår att Raseborg skär ned barnens rätt till dagvård till 25 timmar i veckan ifall vårdnadshavarna inte arbetar eller studerar på heltid.
Raseborgs Gröna anser inte att detta är ett fungerande alternativ; begränsningen diskriminerar barn enligt föräldrarnas ställning. Det kan lätt uppstå en situation där barn till hemmavarande föräldrar som får mera än 25 timmar dagvård i veckan ses som problemfall. Enligt beredningen skall dagvårdsplanerna och/eller daghemsföreståndarna diskutera familjens situation med vårdnadshavarna och komma överens om barnets småbarnspedagogiska timantal.
Samarbete görs också med socialväsendet. Begränsningen ökar alltså byråkratin och planerarnas arbete, när man skall följa med och övervaka föräldrarnas situation. Härmed är det också personalen som får makt och ansvar att utvärdera barnets specialbehov. Räcker deras kompetens till? Att koppla socialväsendet till besluten är också tvivelaktigt och kan stämpla familjen.
I dag arbetar en allt större del av inkomsttagarna inte i traditionella anställningsförhållanden med stabilt heldagsarbete. Begränsningen skulle väsentligt försvåra vardagen för föräldrar i så kallade atypiska anställningsförhållanden.
Man har konstaterat att småbarnspedagogiken är betydelsefull för barnets utveckling. Den subjektiva rätten till dagvård innebär specifikt barnets rätt till en kvalitativ småbarnspedagogik. Begränsningen drabbar särskilt de barn som mest skulle behöva och gagnas av en kvalitativ småbarnspedagogik.
Den begränsningen i rätten till dagvård riksdagen har godkänt behöver inte genomföras; kommunerna har möjlighet att – om de så vill – erbjuda bättre service än lagens minimikrav förutsätter. Förhoppningsvis sällar sig Raseborg till det flertal kommuner som redan har beslutat att hålla fast vid barnens subjektiva rätt till dagvård.
Tanja Konttinen
Medlem, bildningsnämnden
Raseborgs Gröna rf