Dags att packa väskan, Sipilä?

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Gatupatruller Konstigt tyst har det varit, från både statsminister och president, även om vår förra president har gett uttryck för sin oro. Men den 12 januari kom äntligen beskedet från statsminister Juha Sipilä (C), till min stora förvåning med motsatt budskap.

Sipilä jämställer gatupatrullernas insats med den insats många föräldrar gör när de följer sina barn till skola och dagis, eller patrullerar på stan på kvällarna för att stävja fylla och bråk. En omsorg om att inget ont ska drabba deras barn. Som förälder och invandrare i det här landet känner jag mig dubbelt kränkt av statsministerns liknelse.

Hur kan Sipilä jämföra min omsorg om mina barn med en motorcykelklubbsmedlems ”omsorg” om ordning på stan? Hur kan han tycka att vi ska rycka på axlarna åt självutnämnda poliser på gatorna när det bara är 80 år sedan dylika spöade ihjäl judar och oliktänkande i ett grannland på andra sidan havet?

Situationen är ansträngd när flyktingar plötsligt väller in i Europa. Politiska poäng står på spel. Men så utbildade är vi tyvärr att vi ser parallellen mellan det som händer nu och det som hände då. Om fascismens korpraler tillåts patrullera våra gator för att övervaka ordningen, då är vi illa ute. Då är det dags att packa väskan. Kanske inte för regeringen Sipilä, men för alla oss andra som inte ser en framtid i ett sådant samhälle. Och då är jag rädd för att jag talar för en majoritet av finländarna.

Som anställd vid ett av landets universitet har jag fördragit regeringen Sipiläs nedskärningar inom utbildningen. Jag accepterar att besparingar måste drabba även undervisningssektorn och vill inte tro att det finns en bildningsfientlig agenda i den sittande regeringen. Men när grundläggande mänskliga värden förbises på det här sättet måste jag ifrågasätta min blåögda godtrogenhet. Kanske ni vill att vi inte ska förstå bättre? Med miljoner euro nedplöjda i det finländska skolsystemet är situationen dock en annan. Om den här saken inte åtgärdas nu kommer landet med världens bästa skola att ha en annan regering ganska snart.

Så nu får vi se om det blir Sipilä eller jag som packar väskan. Jag tror att det blir Sipilä. Jag tror att det finländska folket kommer att sätta ned foten på den här punkten. Visst ska man förhandla med oliktänkande för att nå politisk kompromiss, men det finns gränser för vad man kan tolerera. Och den gränsen gick här. Gör om, gör rätt!

Johan Werkelin

Åbo