Bevara Ingå svenskt

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Språk Triumviratet Heikki A.Reenpää-Antti Herlin-Kaj-Gustaf Bergh fortsätter att planera Porkala stad (VN 4.12) som skall bestå av Kyrkslätt, Sjundeå och Ingå, dit turisterna skall få komma för att bekanta sig med det märkvärdiga och intressanta folk som talar svenska. Denna smått komiska och på det hela taget absurda idé kan kanske avfärdas med en axelryckning, men vid närmare eftertanke framträder dess mörka sidor, som kan ha destruktiva följder för svenska språket i södra Finland.
Ingå, som historiskt sett är en urgammal svenskbygd, har i dag en stabil svensk majoritet och en välfungerande tvåspråkighet. Om Ingå dras med i staden Porkala, försvinner svenskans majoritetsställning över en natt. Förvaltningsspråket blir finska och svenskans nedgång påskyndas.
Som professor Juha Janhunen framhållit i flera sammanhang behöver ett nationellt minoritetsspråk någonstans lokal majoritetsställning för att överleva. Ingå har tillvidare fungerat som en stödjepunkt för svenskan i Nyland, men om den funktionen sopas bort kommer svenskans livskraft i södra Finland att allvarligt försvagas, vilket förtigs av initiativtagarna. Det är därför viktigt att insikten om faran för svenskan kommer fram i öppen dager. 
Att undertrycka planens destruktiva inverkan på svenska språkets möjligheter att fortleva imponerar säkert inte på Västra Nylands läsare.
Lars Malmberg
Ingå