Hög moral i Norden

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Skatter I sin respons (HBL 29.11) på min debattartikel menar Kimmo Sasi att det är rationellt att undvika skatter. Det kan man kanske säga men det är helt irrelevant med tanke på laglighet och samhällsmoral. Både olagliga och omoraliska handlingar kan vara rationella i den av Sasi framförda meningen, men det här är inget skäl för att försvara dem.
Sasi säger vidare att vi i de nordiska länderna har hög skattemoral därför att vi kan räkna med att få ”en stor del av skattepengarna tillbaka i något skede av vårt liv”. Men om man går med på att lägga ut pengar av den anledningen att man senare får dem tillbaka är handlingen inte moralisk, och uttrycker inte ett ansvar för det gemensamma. Men jag tror att vi i Norden nog har hög skattemoral, vilket betyder att folk i avsevärd utsträckning inte kalkylerar på det sätt som Sasi gör.
Grekernas ovilja att betala skatt beror enligt Sasi på att skattepengarna går till korruption och dålig förvaltning. Det är sant, men han glömmer – händelsevis – att nämna till exempel att de grekiska rederierna inte behöver betala nästan någon skatt alls. Eller var det det här han hade i tankarna med korruption? Hur som helst: om företag och välbärgade människor i betydande grad lyckas smita undan sina skatter minskar nog folks lust att betala skatt oavsett hurudan förvaltningen är. 
Jag var tydligen oklar angående begreppen skatte-, demokrati-, människorätts-, miljöskydds- och socialskyddskonkurrens: min mening var inte att godkänna dem utan att peka på det absurda med skattekonkurrens genom att jämföra det med de övriga formerna av konkurrens. Men annars har Sasi nog helt rätt då han säger att folk flyr till Finland ”därför att vi har fungerande demokrati, mänskliga rättigheter och hög standard på den sociala tryggheten”. Synd bara att han inte verkar inse att av samma orsak som människor flyr till Finland flyr företagen från Finland – eller hotar jämt och ständigt med att göra det.
Ett land där både människor och företag trivs är inte omöjligt, men om en stor del av befolkningen smiter från skatter och kalkylerar med hur mycket av utlagda pengar de får tillbaka fungerar ett land dåligt. De som dog för Finland räknade knappast med att få sina liv tillbaka.
Hannes Nykänen
Esbo