Ställ upp för ÅA

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Åbo Akademi Uppgifterna om Åbo Akademis påtvingade nedskärningar är alldeles förfärliga. Måste antalet anställda minskas med 150 kan det omöjligen undgå att drabba undervisningens och forskningens volym och kvalitet. Sannolikt måste hela utbildningar och ämnen slopas fast de kanske är de enda på svenska i vårt land. Detta får inte ske.
Fast regeringen har backat med flera av sina sparplaner verkar den inte ge efter i fråga om nedskärningarna inom utbildningen. Vad kan då göras? Låt mig komma med två förslag.
Akademins personalkostnader är årligen 70 miljoner euro. Om de anställda går med på att sänka sina löner med 10 procent uppfylls sparbehovet direkt. Lösningen vore rättvis såtillvida att de som har höga löner (professorer, direktörer med flera) skulle betala mest och de lågavlönade minst. Samtidigt skulle risken för uppsägningar och arbetslöshet avlägsnas. Kan det tekniskt ordnas skulle säkert många av akademins pensionärer på samma sätt avstå från 10 procent av sin pension för akademins bästa. Någon säger genast att kollektivavtal med mera omöjliggör dylika lönesänkningar. Men i en exceptionell situation måste man kunna omförhandla och komma över byråkratiska hinder.
Ett annat och direkt sätt att hjälpa är att betala till akademins pågående medelinsamling. Man väntar att ett lagförslag om skatteavdrag för donationer på minst 850 euro godkänns inom kort. En statlig motfinansiering upp till tre gånger donationsbeloppet gör understödet särskilt värdefullt. Åbo Akademi är livsviktig för det svenska och för landets tvåspråkighet. Donera!
Roger Broo
Åbo