Strömmarna överstiger all fantasi

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Flyktingar Jag är ense med Yrsa Grüne HBL 16.11) om att årets flyktingsström inte kan liknas med vad Europa eller Finland upplevt förr. Jämförelsen med till exempel evakueringen från Karelen efter kriget haltar eftersom man då visste hur många människor man hade att räkna med (cirka 430 000). I dagens läge vet ingen hur många flyktingar som kommer i morgon, nästa vecka eller nästa månad. Detta gör det i det närmaste omöjligt att planera hur man ska ta emot dem. Ska man köpa tält eller containrar för en miljon? Eller räcker det med 100 000? 10 000?
Grüne tycks misstänka att orsaken för den lavinartiga utvecklingen är att människosmuggling som business har kommit i gång på riktigt. Jag tror hellre på den moderna kommunikationstekniken: internet, sociala nätverk, SMS och så vidare. Jag föreställer mig miljoner människor i flyktingläger vars främsta, kanske enda, säkert snabbaste, länk med omvärlden är smarttelefonen. Så är det någon som postar nyheten att hon eller han kommit över en viss gräns i Europa. Inom några sekunder läses den av en väldig massa av människor.
Är det att undra på att en viss andel fattar beslutet att ta sig till och över samma gräns, på ett eller annat sätt? Med hjälp från smugglare eller utan den? Om man kontaktar smugglare är det troligen smarttelefonen man gör det med.
Poängen här är att det är omöjligt att veta hur många människor det rör sig om. Det är inte organisationer med ett visst antal medlemmar som fattar beslutet att fara i väg, det är enskilda människor. Därför är det högst naturligt att man börjar fundera på begränsningar i mottagarländerna. Jo, kvoter har hittills undvikits. Men det betyder inte att inga gränser funnits. Man har bara trott sig kunna klara alla flyktingsströmmar – nämligen de som man kunnat föreställa sig.
Nu överstiger flyktingsströmmarna vad man kunnat föreställa sig.
Sakari Aaltonen
Helsingfors