Alla stenar är ännu inte vända

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Flyktingar Skall vi ta itu med flyktingarna först när deras status klarnar efter tre eller sex månader eller kan vi göra något redan nu?

Jag besökte Hamburg i veckan och i Hamburger Abendblatts torsdagsnummer läser jag om en tillställning ordnad av stadens handelskammare. Till Börssalen sökte sig runt 500 flyktingar, som mötte representanter från cirka 70 företag, institutioner och föreningar, alla på jakt efter kvalificerade arbetssökande. Handelskammaren hade en vecka tidigare skickat ut en förfrågan till firmorna om de ville ställa upp, och de flesta svarade ja.

Stora välkända företag som Vattenfall, Dörner och Schindler hade ställt upp sina infokiosker i salen, liksom ett dussin hantverksföretag, serviceföretag, hotell, restauranger och speditörer. Till exempel Schindler var ute efter välutbildade elektriker för sin hisstillverkning. I dagsläget vet ingen ännu om man över huvud taget får stanna och firmorna vände sig naturligtvis främst till dem som har de största chanserna att få uppehållstillstånd. Inga arbetskontrakt kunde slutas och det är inte heller meningen, säger arrangörerna. Viktigare är i detta skede att det uppstår kontakter mellan företagen och flyktingarna och att detta kan leda till praktikplatser och senare anställningsförhållanden för flyktingarna, när deras status klarnar.

Hilal al-Kuri, byggnadsingenjör från Damaskus och sedan tre veckor boende i en flyktingförläggning, var en av dem som hade sökt sig till Börssalen. Han samtalade bland annat med personalchefen för stadens vägverk och de utbytte kontaktuppgifter. Han har dessutom redan som många andra börjat på en intensivkurs i tyska.

Arrangörerna är imponerade av hur kompetenta och motiverade många av flyktingarna är och man kommer att ordna flera liknande tillställningar för att locka allt flera firmor och organisationer att delta. Man har inom näringslivet insett att en snabb integrering av flyktingarna i det omgivande arbetslivet är till fördel för alla parter.

Peter Kadhammar i Aftonbladet (VN 6.11) påminner om integreringen av de 200 000 flyktingarna till Sverige under andra världskriget. De fick göra fem månaders samhällstjänst som ersättning för landet tog emot dem.

Att bara isolera flyktingarna och hoppas att de skall sticka så fort som möjligt är inget alternativ.

Vi har nog inte vänt på alla stenar i flyktingfrågan ännu.

Lars Karlsson

Karis