Aktia måste ompröva beslutet att stänga sitt bankkontor

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Banker Med Aktias kundbrev med rubriken ”Aktias kontor i Sjundeå stängs 31.12.2015” i handen kan jag bara inte i egenskap av kund låta bli att fatta pennan. Jag önskar att Aktia, som enligt sin slogan ”ser en människa i varje kund”, kunde tänka igenom saken en gång till.
I Sjundeå finns många kommuninvånare som inte har bankkort och definitivt inte övergått till att sköta sina bankärenden på nätet. En stor del av dessa, ofta lite äldre Sjundeåbor, bor i kommuncentret på gångavstånd till banken eller besöker den om måndagar eller onsdagar med hjälp av kommunens servicetrafik.
Speciellt för dessa bankkunder har kontorets läge avgörande betydelse då det i den äldre generationen finns många som inte kör bil. För dem är Ingå ett uteslutet alternativ och tyvärr är trafikförbindelserna till kontoren i Kyrkslätt eller Lojo inte heller de bästa.
Ingå, till vilket kundförhållandena enligt kundbrevet överförs automatiskt, är nog också för de flesta övriga Sjundeåkunder ett dåligt alternativ. Förlåt alla Ingåbor, ert centrum är vackert och trevligt att besöka och visst finns där också rätt bra serviceutbud. Trots det är nog de flesta Sjundeåborna vana att söka sig åt Helsingfors- eller Lojohållet då de inte får betjäning i egna kommunen.
Vi inser att en bank som är ett aktiebolag inte är någon välgörenhetsinrättning. Vi förstår att Aktia för en tuff kamp mot alla större aktörer i branschen och uppskattar att banken upprätthållit ett kontor i kommunen. Tyvärr väger dylika faktorer dock lätt i mångas tankar just nu. Jag har hört att flera redan bytt eller inom kort kommer att byta bank.
I kundbrevet lovar banken ordna rådgivning i Sjundeå mot tidsbokning. Eftersom banken enligt detta kommer att ha utrymmen till sitt förfogande i kommunen framför jag nu för egen del och på många andra Sjundeåbors vägnar en vädjan. Ompröva beslutet att stänga kontoret! Om detta är omöjligt, håll åtminstone kassatjänsten öppen om måndagar och onsdagar, till exempel kl. 10–13.
Aktia kunde på detta sätt visa att dess slogan har ett innehåll och samtidigt behålla sin trovärdighet i kundernas ögon.
Merja Laaksonen
Kommunstyrelsens ordförande (SFP), Sjundeå