Hur smal är åsiktskorridoren?

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Flyktingar I debatten kring Nytte Ekmans insändare i flyktingfrågan har den svensk-kurdiska nationalekonomen Tino Sanandajis tillförlitlighet nu ifrågasatts av såväl Eva Biaudet och Ida Schauman (HBL 28.10) som Inger Jägerhorn (HBL 30.10).
Samtidigt som flyktinghjälpspionjären Ekman tillrättavisas för obefogade ”misstankar och åsikter” blir vi upplysta om att Sanandaji ”blivit anklagad för högerpopulism” och har ”avslöjats, bland annat av Dagens Nyheter, som en person med stark förankring i Sverigedemokraternas idévärld”. Intressant drag. Borde vi inte också ha fått uppgift om den exakta källan för dessa avslöjanden?
Sanandaji är alltså för närvarande forskare vid Institutet för ekonomisk-historisk och företagshistorisk forskning, som är anknutet till Handelshögskolan i Stockholm. Han har särskilt intresserat sig för företagande och beskattning, men också för de ekonomiska konsekvenserna av invandring utifrån tillgänglig statistik. Han brukar citeras som expert i dessa frågor av bland annat Washington Post, BBC, PBS Newshour, Deutsche Welle, norsk och dansk public service samt SVT och Sveriges Radio.
Visst kan Sanandaji vara kritisk, och det faktum att hans tolkningar och slutsatser inte alltid faller inom den svenska åsiktskorridoren har förstås lett till diskussioner och allehanda spekulationer. Men hans arbete kan alldeles väl tala för sig självt. Vem som helst kan bekanta sig med det på hans blogg och hans akademiska hemsida som lätt hittas på nätet.
Man kan fråga sig om våra politiker och våra medier i dagens läge har råd att ignorera en så orädd personlighet och expert inom det nationalekonomiska området. Åtminstone ska de inte göra det på osakliga grunder.
Ann-Marie Malmsten
Helsingfors