Flyktingkrisen går bara att lösa med realism

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Flyktingar Till alla olösta kriser kom flyktingkrisen till. Jag börjar få mer och mer det intrycket att Ryssland började med flygräderna i Syrien för att ytterligare öka flyktingströmmen till Europa och på detta sätt dela Europa i två läger och samtidigt försöka främja en europeisk ekonomisk kollaps.
Med det förstnämnda har de lyckats. Lyckas de med det andra också har Europa inte fått Ryssland med bojkotter att kollapsa utan Ryssland får Europa, genom att skapa en allt intensivare flyktingström, att vika hädan. Syrien är inte det första, och kommer inte att vara det sista, land som folket massvis flyr ifrån utan flera kommer till, det är bara en tidsfråga.
För Europa kommer detta att ha enorma ekonomiska och politiska konsekvenser. De skyldiga till eländet är de som skickar vapen till Syrien och till andra bananrepubliker, samt de som med sina flygräder bombar folket ur landet. Innan vapenleveranserna och flygräderna slutar blir det inget slut på folkvandringen. Den kommer därför att fortsätta länge.
Att det är synd om alla asylsökande och att de behöver allt stöd man kan ge är alla normalt tänkande människor överens om. Inte alla emigranterna som kommer är dock asylberättigade utan en del människor kommer för att få bättre framtidsmöjligheter. Också det är fullständigt förståeligt.
Realistiskt tänkt kan Europa inte, utan att kollapsa, ta emot alla som vill flytta permanent hit. Man är i första hand tvungen att begränsa sig till asylberättigade emigranter. Orsaken är att det inte finns bostäder, skolplatser, sjukvårdskapacitet och så vidare i sådana enorma mängder som behövs för alla. Stora delar av Europa har redan nu megaskulder, vårdköer, 10–20 procent arbetslösa och en våldsam brist på bostäder med överkomliga hyror. Hur kan man skaffa bostäder, vård och arbete åt de asylsökande inom rimlig tid?
Det finns en hel del obesvarade frågor som beslutsfattarna inom EU inte kan eller vill svara på! Vissa blåser upp sig som gorillor och förkunnar det är inget problem, vi klarar det. Frågar man sedan hur och varifrån de ögonblickligen skaffar alla bostäder och allt annat som behövs och hur man ska finansiera det hela blir det tyst.
En svarade i alla fall att det inte är skattebetalarna. Vem annars då, kan man fråga sig. Den allra dummaste vill ta lån i miljardklass för att lösa problemet fast den nyss har påstått att man är totalt överskuldsatt, halvbankrutt och därför absolut tvungen att kraftigt spara och skära hårt i välfärden.
Ack och ve, inget under att folk får kalla kårar längs ryggraden speciellt i de europeiska länder där många lever under existensminimum och därför står i bröd- och sjukvårdsköer och är utan bostad. Att man inte hade råd att avskaffa detta och ha ett samhälle utan bröd- och vårdköer har folket svårt att förstå i dessa länder.
Flyktingkatastrofen kan varken lösas ideologiskt eller med emotioner utan bara med realism, vett, förstånd och inte minst genom att ge folket på förhand rätt och ärlig information om de konsekvenser som det hela medför. Att ett för högt medicinintag ger illamående och kan vara dödligt vet alla, det är samma med immigration – med rätt dosering får man det bästa resultatet för alla, också för emigranterna.
Hur skulle det vara om också de som förorsakar eländet skulle delta och hjälpa dem som de bombar ur respektive länder.
Urs Hofer
Ekenäs