Vi får det vi har beställt

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Flyktingar Karl Augustson levererade ett välkommet inlägg i flyktingdebatten (HBL 19.10). Det är inte många – om alls någon – som tagit upp frågan om vårt eget ansvar för att det ser ut som det gör i världen. I början av 1970-talet blev jag medveten om de multinationella bolagens destruktiva och omoraliska verksamhet: att ta arbete och råvaror där de är billigast, sälja produkter där man får det bästa priset och placera pengarna där man inte behöver betala skatt.
Situationen har ju inte blivit alls bättre sen dess. Varje gång någon av oss köper något, som är alltför billigt, betyder det att någon annan betalar mellanskillnaden. Vanligtvis är det barn eller kvinnor som arbetar i omänskliga förhållanden och med en minimal ersättning för det de gör. Resonemanget att de i alla fall har ett jobb som de får några slantar för och att det är bättre än ingenting skulle aldrig gå igenom här hemma. Var och en av oss, som köper varor i lågprisaffärerna understöder och ökar den ekonomiska orättvisan i världen.
Det är givetvis inte enbart den ekonomiska katastrofen som får folk att ta enorma risker och lämna sitt land för en högst oviss framtid, men det är viktigt att vi kommer ihåg just detta, som Augustson skriver: vi får det vi beställt och vi är minsann inga oskyldiga outsiders.
Skänk en tanke åt den som tillverkat det du plockar åt dig vid nästa butiksresa.
Monica Lindeman
Helsingfors