Varför stänga Aktias kontor?

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Sjundeå Styrelsen och ledningen för Sjundeå Sparbank var den av de västnyländska sparbankerna som varmast talade för bildandet av Sparbanken Aktia. Med tanke på turbulensen i banksektorn i början av 1990-talet blev det en lyckad lösning.
I synnerhet efter det att Aktia ombildats till ett aktiebolag och vi fick våra egna sparbanksstiftelser till så gott som alla västnyländska kommuner. Otroliga understödsbelopp har våra bygder erhållit för såväl kulturell- som idrottsverksamhet.
Men plötsligt händer något som verkligen verkar helt otroligt och svårt att förstå. Man stänger bankens Sjundeåkontor, det enda bankkontoret i en kommun med dryga 6 200 invånare i en kommun med en årlig hög befolkningsökning beläget just utanför huvudstadsregionen. På Sjundeå stationsområde, där kontoret är beläget i tidsenliga utrymmen, bor i dag cirka 3 500 personer. Ytterligare bostäder är för tillfället under uppförande. Nu lämnas speciellt bankens äldre kunder vind för våg.
För dem som saknar möjligheten att använda sig av nätbanken har av praktiska orsaker svårt att använda sig av kontoren i Kyrkslätt, Lojo eller Ingå. Man kan med fog fråga sig om Aktia helt saknar ett samhällsansvar?
Då vi i Sjundeå en gång i tiden var med och grundade Aktia gjorde vi det i den förvissningen om att vi med den nya starkare banken i framtiden skulle kunna erbjuda bankens kunder en fortsatt god bankservice av hög kvalitet. Så har det också varit intill denna dag, men nu är det slut. Sjundeåkontorets andel av Aktias balansomslutning torde röra sig om cirka drygt 1 procent så stora besparingar är det inte fråga om. Jag bara frågar mig om man kunde ha gjort detta på ett mera mänskligare och effektivare sätt?
Nästa år, den 1 mars, skulle sparbanks- och bankverksamheten i Sjundeå fylla 140 år. Sjundeåborna och bankens kunder hade varit värda en bättre födelsedagspresent!
Frey Karlsson
Med under åren 1966-1998, Sjundeå