Var blev ekonomin?

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Flyktingar Visst, asylrätten är en mänsklig rättighet, öppna gränser är bra. Om brottsligheten ökar med inflyttningen vet vi inte riktigt ännu. Men enligt en forskning gjord av institutet för kriminologi och rättspolitik 2014 har män från Mellanöstern och Afrika en sjutton gånger högre nivå då det gäller sexualbrott jämfört med infödda finska män.
Men detta är inte huvudsaken. Varför talar personer som Ida Schauman (HBL 19.10) inte om kanske den viktigaste faktorn, det vill säga ekonomin?
Enligt budgetförslaget för 2016 kostar en flykting 17 657 euro per år. 10 000 flyktingar gör 177 miljoner euro och 50 000 gör 883 miljoner per år och så vidare. Hur skall detta finansieras? Med lån naturligtvis, som sedan betalas tillbaka med ränta till någon utländsk bank.
Varje samhälle har en gräns för hur många inflyttare kan accepteras under en viss tidsperiod. Och när också Angels Merkel under sitt senaste besök i Turkiet kallar flyktingkrisen ”en kris bortom kontroll” är det hög tid att diskutera vem som ska stå för kassaflödet och kontrollen. Vi väntar på Ida Schaumans insiktsfulla inlägg.
Hans Berglund
Sjundeå