Sorgligt att ha så rätt

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Flyktingar Språkvalet för invandrare har visat sig vara en långt ifrån okomplicerad fråga. Till exempel Maj Estlander från invandrarbyrån i Raseborg har alldeles rätt i sitt resonemang (VN 16.10) för finska samtidigt som resultatet är omöjligt att applådera som svensk. Hur kan man förneka sin egen kultur och dess livsbetingelser?
​Det är inte tillräckligt att invandrare kan få stöd för frivilliga kurser i svenska om det finns så kallad integrationstid kvar och om arbets- och näringsbyrån anser det nödvändigt. Om finska ges som huvudspråk borde svenskan vara ett självklart komplement i svenska majoritetsområden. Likaså borde man alltid kunna starta på svenska och garanteras ett finskt komplement.
​En lösning är att frångå det stela tänkandet i antingen eller. En flexibel läsning med engelska, finska och svenska passar bättre in i dagens värld. Jan-Erik Andelin hade en poäng i sitt ledarstick (17.10).
​Det känns lite pompöst att hänvisa till nationalspråksstrategin med Matti Ahtisaari i spetsen, eller den europeiska språkstadgan. Hur tolkas dessa dokument av Svenska Finlands folkting, vad säger Finlandssvensk samling? Någon gång ska väl de vackra orden ha en praktisk betydelse.
​Jag har i många sammanhang visat på att vi är inne i en språkbytesprocess från svenska till finska. Ordet språkbytesprocess har på svenskt politiskt håll ändå varit tabu. Dagens inflyttning och finska integration tydliggör just denna process. Det är sorgligt att ha så rätt!
Leif Höckerstedt
Ekenäs