Finland behöver nytt blod

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Flyktingar Stäng gränserna! Vad kostar flyktingarna? Välfärdsflyktingar, ökad brottslighet eller ”inte är jag rasist men …” är fraser man dagligen får läsa om.

Vi i västvärlden glömmer dock att vi får vad vi beställt. I hundratals år har vi utnyttjat svagare länders naturtillgångar och arbetskraft. Varje gång vi köper en billig skjorta, som högst sannolikt är gjord under slavliknande förhållanden, eller köper ”ekodiesel” gjord på palmolja från Sydostasien, där man först bränt ner regnskogar, ökar vi flyktingströmmarna i världen.

Man kan vara flykting även om det inte förs krig i ens hemland. Var och en med självaktning försöker skaffa sig en tryggare framtid för sig själv och sin familj. Detta borde vi finländare om någon förstå, vi som i tusental drog i väg till grannländerna när vi hade det svårt med vår utkomst. Det kan även vara fråga om svår miljöförstörelse eller oliktänkande gentemot sitt lands regering.

Att någon, ens i sin fantasi, kan komma och påstå att man utsätter sig för hemska strapatser bara för att få sitta vid ”köttgrytorna” i Europa är helt oförståeligt. Ingen, absolut ingen, lämnar sitt land om det inte är alldeles oundvikligt. Jag har till dags dato inte träffat en enda hit kommen flykting som inte skulle vilja annat än få ett arbete och göra rätt för sig.

Varför kan vi inte försöka vända på saken och se det positiva i denna katastrof, ty det är en katastrof för flyktingen – inte för oss. Låt oss ta del av allt nytänkande och kunnande som de nyanlända har att erbjuda. Nytt blod är vad Finland behöver. Dessa rädda ”insnöade” typer som uttalar vad jag skriver i första meningen bevisar detta.

Att Europas kultur skulle kollapsa på grund av flyktingarna är struntprat. Flyktingarnas antal är fortfarande långt från en procent av befolkningen. ”Fakturan” kommer dock att bli mycket större om vi fortsätter att fjäska och krafsa med foten för diktatorer som systematiskt kränker allt vad som heter mänskliga rättigheter.

Karl Augustson

Tenala