Rimligt att söka sig till Sverige

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Samhälle Vad hjälper det att sänka de lägsta lönerna och höja de högsta – när den lägre köpkraften sedan minskar de indirekta skatteintäkterna. Det är endast små och medelinkomsttagare som har behov av att konsumera mera, de andra har redan allt. Deras inkomstökningar går mera till placeringar. Därför ser jag egentligen inget behov av att införa sparåtgärder på de lägsta lönerna. De höjer bara socialkostnaderna. De symboliska minskningarna som regeringen gjorde åt sig själv är värdelösa och retar bara folket.
Vad hjälper det att förhindra eller försvåra fri konkurrens under samma villkor inom den offentliga och den privata primärsjukvården för att man är rädd att den sistnämnda konkurrerar ut den offentliga sektorn kvalitativt, ekonomiskt och med sin smidighet. Vi har fortfarande inte lärt oss att fri konkurrens ökar kvaliteten och sänker prisnivån. Låt folket välja vem de vill ha.
Vad hjälper det att ha en hög arvsskatt när de som straffas mest, för att de har skött sig väl, flyttar i rätt tid. Arvsskatten tvingar familjer till att sälja sina firmor om de inte vill skuldsätta sig. Överallt i världen där skattebelastningen hindrar att överföra företag inom familjen blir tillväxten och välståndet sämre och arbetslösheten ökar, såsom hos oss.
Vad hjälper det att höja dagsböterna så omåttligt att folket till sist antagligen endast kan betala via fängelsestraff. I ett rättssamhälle skall böter alltid vara i rätt förhållande till förseelsen. Så är det inte i vårt land. Vi är således inget rättssamhälle!
Vad hjälper det att höja omsättningsskatten när folket sedan konsumerar mindre, att ha en hög bilskatt när folket därför ofta kör med gamla skrothögar eller att ha en skyhög alkoholskatt när den för till att en stor del av folket köper spriten i Estland.
Stadsekonomerna inom EU önskar absolut ingen deflation utan helst en inflation på 2 procent för att kunna inflatera bort statsskulderna på spararnas bekostnad. En deflation får man när lönekostnaderna, räntorna och råvarupriserna sjunker. Blir det under sådana omständigheter ingen deflation far inbesparningarna direkt i andras fickor och blir därför värdelösa.
Många frågar varför det går bra för Tyskland, men dåligt för oss. En fackkunnig påstod att orsaken är att vi har dåliga företagsledare men kanske beror det mera på att våra beslutsfattare inte är lika begåvade som de tyska. En annan kunnig föreslog att de som kan svenska skall söka sig till Sverige för att trygga sin framtid. Det verkar rimligt och är någonting att tänka på. Såsom läget nu ser ut kommer landet att kollapsa på grund av strejker, bristande köpkraft, ökande socialkostnader, sjunkande skatteintäkter och för att de mest kunniga flyttar bort från landet.
Urs Hofer
Ekenäs