Nedskärningarna leder knappast till önskat resultat

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Samhälle Regeringens förslag att skära i semestrar och löner leder knappast till önskat resultat. Många arbetstagare har budgeterat in till exempel övertidsersättningar och semesterpengar för att kunna betala av på bostadslån, för hobbyer eller semestrar, eller helt enkelt bara för att klara vardagen. Om dessa ersättningar slopas försvåras allt detta.

Förslaget att minska de maximala semesterdagarna till 30 per år leder till att de som varit trogna en och samma arbetsplats eller bransch i 15 år kanske plötsligt förlorar en del av sina erhållna semesterrättigheter. Om arbetstagarna har mindre lön och kortare semestrar eller fritid är besparingarna troligen ändå relativt begränsade och leder knappast till ökad arbetsmotivation. Däremot leder detta förmodligen till minskad konsumtion av varor och tjänster.

Detta leder säkert även till ökat missnöje när man förlorar redan erhållna rättigheter. Frågan är om det ens är riktigt rätt att på detta sätt kollektivt ändra på redan uppgjorda arbetskontrakt i efterskott? Att ta bort lönen för den första sjukdagen leder möjligen till en viss minskning i sjukfrånvaro och möjligen till minskad ”onödig” frånvaro. Samtidigt leder detta säkert till en högre tröskel att stanna hemma även för insjuknade personer som borde stanna hemma. Detta kan leda till utdragen sjukdom för individen som inte sköter sin sjukdom, att infektionssjukdomar sprids lättare, det vill säga knappast heller till några riktiga besparingar vare sig för arbetsplatserna eller för hälsovården.

Det som däremot kanske kunde slopas är den nya rättigheten att sjukskriva sig under semestern, och därmed få mera semester? Jag vädjar därför till regeringen att återta dessa presenterade åtgärder som knappast gagnar Finlands ekonomi på lång sikt.

Om man däremot skulle lyckas med att få en del av de företag som utlokaliserat delar av sin verksamhet till skatteparadis etcetera att betala skatter till Finland igen, skulle man verkligen kunna skaffa mera pengar till statskassan. Därmed skulle dessa företag verkligen delta i talkot för att förbättra Finlands ekonomi.

Peter Hackman

Helsingfors