Grundstött hamn?

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Länge har jag funderat på hur reträtten skall se ut, alltså från staden Raseborgs tragikomiska bindning till projektet i Norra Hamnen. Mina analyser från hösten 2013, se olika insändare i VN, har blivit sannspådda.
Projektet är dödfött. Den påtänkta nyckelhyresgästen Kesko har gjort tummen ner och siktar på annat läge med dessutom annan part. Vad var anledningen och vad lärde man sig av det?
Några nya hyresgäster, sedan man med buller och bång publicerade H&M  för ca 6 månader sedan, har inte redovisats, vilket betyder att nog inga finns och intäktssidan då är nära nollstrecket. Däremot tycks kostnadssidan öka exponentiellt.
Om planeringen av centret var undermålig hösten 2013, har det minsann inte blivit bättre. Staden lämnar in något som närmast kan liknas vid ett totalt haveri och ombeds göra om läxan.
Om Tanzer och Mäenpää inte kunde planera ett köpcentrum, klarar staden inte av ens de elementära projekteringsfundamenten.  Det är skandal att man inte kan ana sig till att huvudtrafikled och järnväg innebär säkerhetsavstånd och hänsyn till transporter av farligt gods. Visste man inte något så elementärt och läser man inte regelverk?
Det är märkligt att det ännu finns politiker, tjänstemännens insikt har jag redan gett upp hoppet om, som håller fast vid den blinda tron att detta är något att satsa kraft och energi på.
Nu planerar man att ge Mäenpää förlängd tid, vilket jag tolkar som reträtten jag nämner ovan, alltså ett taktiskt anfall bakåt till gamla positioner, alltså den obebyggda tomten. Ett uselt och verkligt illaplanerat projekt blir nämligen inte bättre med tiden, men folk kanske glömmer och då slipper man schavottera vid inkompetensens skampåle.
Anders Lillsunde