Norra hamnen omges av fatal tystnad

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Misstron mot det överdimensionerade byggprojektet i Norra hamnen i Ekenäs växer fortlöpande. Nu senast bör Hangö stads kritiska uttalande ge ökad anledning till eftertanke. Besinning behövs innan staden Raseborg orsakas både ekonomiska förluster och förlorad trivsel.
Alla kalkyler rörande de drömda kundernas köpkraft borde räknas om. Finlands ekonomiska utveckling ser också på lång sikt synnerligen prekär ut. Landets ekonomi tvinar, inga verkliga lönehöjningar är i sikte. I stället för skattehöjningar väntar nedskärningar. Justeringar av olika index fryses ned. Krisen i Ukraina och risken för ett handelskrig mellan västvärlden och Ryssland är påtaglig. Tillväxtimpulser från öst uteblir. Finländska företag drabbas.
Ett tidens tecken är att handelskedjan Kesko stänger en tredjedel av sina Anttila-varuhus. Stockmann-koncernen drabbas av handeln på nätet som årligen växer med närmare tio procent. Detta är stormvarningar.
I våra hemknutar förhåller sig stadsfullmäktiges ledamöter från Karis och Pojo oengagerat och kanske lite skadeglatt till Ekenäs. - Låt dem nu försöka, det händer ju annars ingenting i Ekenäs, säger man. Repliken är tyvärr autentisk.
Alla frågor som ställs, förblir obesvarade. Finns det en dold agenda? Finns det personliga relationer i spelet eller hur har kontakten mellan Mäenpää och Raseborg uppstått? Hur är det möjligt att byggrätten radikalt kan utökas – efter utpressning av lilla företaget Mäenpää?
Jakobstadsföretagets lobbare har bl.a. hänvisat till projektet Maxinge köpcentrum utanför Mariehamn. Men hur bra går det för Maxinge när företagen där i februari – efter reasäsongen – måste komma ut med ett extrablad och nya rabatterbjudanden?
Meningsutbytet lider av en fruktansvärd slagsida. Bekymrade medborgare, sakkunniga och samfund ställer relevanta frågor, men får aldrig ett svar. De som kör vidare med projektet ser inget, hör inget och säger inget.
Majoritetens uppfattning om en öppen och demokratisk diskussion är i sin surmulna tystnad en skam för kommunalpolitiken i Raseborg.
Ralf Friberg
fullmäktigledamot
Ekenäs