Skarven äter Pickalavikens gös

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

I VN 11.3 undrar man vart gösen försvunnit från Pickala viken. Det är nog inte fiskaren Berglund eller någon annan fiskare som är boven.
Vi tillbringar somrarna i Pickalavikens norra ända, vid Torbackaviken och vi ser på morgonen och på eftermiddagen hur skarvarna kommer in i viken som ett stort svart moln. De flyger ungefär 1 meter över havsytan och dyker ned och fångar fiskar en efter annan.
Vi fiskar inte själva men vi har sett var sommargästerna lagt sina nät och fått gös under tidigare år. Just på den platsen flyger skarvarna fram, många hundra, kanske tusen. Det bara kommer flere och flere, som ett långt svart streck under ca 10 minuter och sen försvinner de för att komma tillbaka igen när magarna är tomma, regelbundet morgon och middag hela sommaren precis på den bästa gösplatsen.
Nog är det ju märkligt att denna fågel skall skyddas så ivrigt. Denna fågel, som inte är till någon nytta bara till skada för fisket och i naturen.
Gösen har inte simmat bort, den har blivit skarvmat. Ingen kan få mig att tro att skarven fiskar selektivt och allra minst att den lämnar just gösen kvar. I artikeln står att det har både forskats och debatterats om skarvarna, men forskarna har inte kunnat tolka resultatet fast man kan se det med blotta ögat.
Christel Westerholm-Tamminen
Sandarna