Titta på åländska lösningar

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

I byggföretaget Mäenpääs och herr Tanzers ordsallad om fördelar och vinningar och utveckling i stället för bakåtsträvanden har man bland annat hänvisat till den nya Gallerian/köpcentret Maxinge på Åland. Ja visst den finns där. Den hade möjligheten att breda ut sig på en öppen slätt där redan Sparhallen var etablerad - det blev en förlängning på befintlig byggnad.
Parkeringsplatserna och biltrafiken var enkelt ordnad. Bara breda ut asfalt på fältet så var parkringen ordnad. Trafiken direkt ut på/in från huvudväg 1 100 meter och så var transporten vid adressen.
Inte några viadukter, inga isiga uppförs- eller nerförsbackar på vintern, inga svårigheter för långtradarsläp att svänga, backa, köra in och ut, ingen järnväg att ta hänsyn till, inga K-märkta fastigheter, inga bostadshus/höghus som skulle störas av trafiken. Varutransporter sker ju också nattetid .
Det fanns faktiskt i tidernas morgon planer på att bygga järnväg över Åland från fasta Finland till Sverige - här har man alltid planerat stort. Kanske Raseborg skulle sända en liten delegation till Åland för att ta del av Maxinge och trafiken.
Raseborg skall väl inte gå på samma nit som Hangö - där har man nu sina Harkimo-hus - som inte bidde vad det skulle bli men russinen plockades ur kakan i tid. Skall Raseborg ha sina Tanzerhus med russin i?
Kaj Palmgren
Jomala