Värna om åkermarken i Sjundeå!

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Den 7 oktober beslöt Sjundeå kommunfullmäktige att använda rätten till förköp gällande ett område på 35 ha åkermark i Kälaområdet som bytt ägare under sommaren. Området i fråga är i landskapsplanen inskrivet som eventuellt byggnadsområde medan det i generalplanen noteras som jordbruksmark.
Vad är det som drivit fullmäktige till denna totalt omotiverade handling samtidigt som man höjer skattesatsen? 350 000 euro kunde garanterat användas klokare!
Att överhuvudtaget tänka sig byggkoncentration på nämnda område är vansinnigt, då där inte finns infrastruktur så som vatten eller avloppsrör, skolor, daghem eller ordentlig väg. Att tro att Käla station skulle återuppstå är utopi, när redan välfrekventerade Bobäck hållplats skall dras in.
Väl att minnas skall det de närmaste 50 åren produceras globalt sett lika mycket mat som det gjorts under de senaste 10 000 åren! Samtidigt försvinner det varje dag odlingsjord på grund av väg och husbyggen motsvarande den yta Uleåborgs stad utgör.
Sjundeå kommun skall väl inte bidra till en sådan ohållbar utveckling, och uppsåtligen förstöra odlingsjord och kulturlandskapet?
Åkerjord är vanligen mindre ändamålsenlig att bygga på än högre upp belägen fastare mark. Vi uppmanar fullmäktige i Sjundeå att fortast möjligt revidera sitt misstag och se till att kommunens nuvarande centra hålls vid liv och inte underbygga yttermera splittring av Sjundeå.
Sjundeå Landsbygdsförening r.f.