Förskjuten skala i Norra hamnen

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Så man har tagit beslut på att låta utöka handelsytan till 10 000 kvadratmeter för projektet i Norra hamnen i Ekenäs. Efter besök i hamnen nu i helgen är jag totalt konfunderad. Var avser Mäenpää och deras konsult att placera 10 000 kvadratmeter? Jag mätte på en ritning jag fick tillgång till och redan 3 000 – 4 000 kvadratmeter är svårt nog med alla fysiska restriktioner som finns. Eller skall man bygga i två plan? Oj nej!
Om inte annat kommer det att totalt förskjuta den skala som i dag finns där. Det finns mycket att säga om små köpcentra, bland annat om deras bristande lönsamhet för fastighetsägaren pga höga driftskostnader och begränsad uthyrbar yta. Kundstråk och biytor går inte att hyra ut, men måste byggas och skötas. Proportionerna blir ogynnsamma för små centrum. Den nu utsedda developern har nog missat hela poängen med fastighetsutveckling.
Å andra sidan är den kompetensen inget man heller skall förvänta sig av en liten byggfirma och deras uthyrare. För handel bestäms priset av den intäktspotential (omsättning) och det driftskostnadsläge ett specifikt läge har. Och det bestäms i sin tur av kund- och varulogistiken, dvs hur lätt man får in varorna i butikens ena ända och kunderna i den andra. Här är inte Norra hamnen på något sätt optimal, snarast tvärtom. Det finns betydligt bättre lägen inom tätortsområdet för den bilburna handel en Citymarket representerar.
Staden befinner sig utan att inse det i en situation där man både kan äta kakan och ha den kvar. Man kan alltså få bra betalt för ett läge som kan tyckas värdelöst ur alla andra aspekter, utveckla ortens handel och ändå ha Norra hamnen kvar. Sedan kan man optimera Norra hamnen långsiktigt ur hela stadens perspektiv och inte bara för en kortsiktig klippare.
I rätt händer kan man alltså dubbla sin intäkt och mer, i stället för att sänka alltsammans med obegripliga kompromisser genom att kombinera i dag oförenliga storheter. Staden måste ta ett fastare tag om utvecklingen av sin egendom och inte låta tolkningsföreträdet flyttas över till direkt okunniga partners.
Anders Lillsunde