Social- och hälsovård i Ingås regi

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Från och med den 1 januari 2013 ordnar Ingå kommun igen i egen regi social- och hälsovårdsservice till kommuninvånarna. Samarbetsområdet Lost har bjudit bra service inom hälsovården och dess erfarenheter kan man utnyttja i framtiden.
I början av sommaren erbjöd Sjundeå kommun Ingå möjlighet till samarbete efter Lost, men ångrade sig av någon orsak efter en stund. Samarbetet kunde ha varit fruktbart och kanske även förmånligare än servicen i kommunens egen regi redan med tanke på förvaltningen som vi nu får ordna bägge skilt. Hoppas vi ändå kommer att hitta samarbetsformer, även i andra sektorer än social- och hälsovård. Man skulle tro att vi hade ypperliga möjligheter till det med tanke på att vi på många sätt är likartade kommuner.
Från början av nästa år kommer Ingå alltså att ordna social- och hälsovården ensam. Vår strävan är att göra det på samma sätt som nu. Om Ingåbon under Lost-tiden är van vid att få remiss till fortsatta undersökningar eller vård till Lojo eller Ekenäs, kan kunden även i fortsättningen gå till den vårdenhet man väljer.
Samarbetet med Ingå styrgrupp och utredningsmannen har löpt väl. Inom en kort tid är det mycket att utreda vad gäller Lost-avtalet och anställning av ny personal och tjänstemän.
Grundtrygghetsnämnden i Ingå borde sammankallas snarast. Det vore viktigt att även nämnden kunde börja behandla den egna sektorns frågor vid sidan av styrgruppen.
För hur lång period gör vi dessa nya organisationer i kommunen? Är det fråga om enbart två år eller en längre period? När kommer statsrådet att fatta slutliga beslut gällande organiseringen av social- och hälsovården på riksnivå och hur kommer de där besluten att se ut?
Hoppas vårt arbete kommer att vara till nytta även i framtiden oberoende av om områden i framtiden kommer att vara enskilda kommuner eller större enheter. Jag kunde tänka mig ett samarbetsområde för social- och hälsovården, som skulle omfatta hela västra Nyland.
Hoppas vår personal orkar vara med i detta ändringsarbete. Social- och hälsovårdens personal är ju kommunens viktigaste resurs för att vi även i framtiden kan fylla en av de mest centrala serviceuppgifterna för kommuninvånarna.

Soile Gustafsson