Nu nalkas ljuvlig sommar...
I lördags sjöngs "Den blomstertid" med strofen "Nu nalkas ljuvlig sommar då gräs och gröda gror" i skolorna. Sommarvärmen har vi redan fått ett smakprov av och grönskan har nått våra breddgrader.
För jordbrukaren innebär sommarens växt- och skördetid en aktiv och livsviktig period. Utbudet av inhemska råvaror ökar och finns lättare att tillgå på t.ex. lokala torg. Det är glädjande att intresset för närproducerade livsmedel är stort och på stigande bland konsumenterna.
Sen flera tusen år tillbaka har vi ätit närproducerad mat. Då människan började bruka jorden var det för att producera föda för sig själv, sin familj och sitt närområde. Under renässansen upptäcktes nya grödor och utländska varor blev tillgängliga för ett fåtal som hade råd med det. Utvecklingen av teknik och transportmedel gjorde med tiden livsmedel som producerats långt borta till en vanlig syn på våra tallrikar och i dag är utländsk mat en del av vår vardag.
Samtidigt vill allt flera finländare veta var och hur maten producerats, och många väljer alltid inhemskt och helst närproducerat om det är möjligt. Det här är bra. Den inhemska livsmedelsproduktionen och hela branschen stärks då efterfrågan på inhemska produkter ökar.
Korta och transparenta produktionskedjor innebär att konsumenter kan vara säkra på produkternas ursprung. De kortare transportavstånden bidrar till att göra närproducerat till ett miljövänligt val. För producenternas del innebär den kortare produktionskedjan bättre möjligheter att få ett bra pris för sina varor.
Det växande intresset för matens ursprung är glädjande. Fördelarna med närproducerad mat är många, bl. a. är den finska maten renare och säkrare än på många andra håll i världen. Genom att köpa inhemsk mat understöder man dessutom både den regionala matkulturen och den regionala sysselsättningen och ekonomin.
REKO-matringarna och Slowfood är ypperliga exempel på forum för lokala producenter och konsumenter som underlättar handeln av närproducerade och ekologiska produkter.
På politisk nivå, både i riksdagen och i regeringen arbetar vi för att främja närproducerad mat, men det finns ännu mycket mer man kan och bör göra. Den offentliga sektorn borde föregå med gott exempel och ge närproducerat och säsongsprodukter en rejäl möjlighet att delta i den offentliga upphandlingen.
Vi borde även göra förutsättningarna för närmatsproducenter så gynnsamma som möjligt. Närproducerat betyder ofta småskalig produktion och vi måste se till att också mindre aktörer har möjlighet att konkurrera på marknaden.
Närproducerad mat utgör en stor möjlighet för både konsumenter och producenter, utvecklingen går åt rätt håll men det finns mycket kvar att göra.
Genom samarbete mellan olika grupper i samhället kan vi stärka den närproducerade matens ställning. Man brukar säga du är vad du äter, jag hoppas att framtidens finländare kommer vara mera hälsosamma, miljövänliga och sunda.