FOTO: KSF-ARKIV

Finland vs Suomi

Början av hösten har bjudit på fina framgångar för finländska bollsportlandslag. Först såg basketlaget till att helt nya supportrar plötsligt fick upp ögonen för basketsporten då laget besegrade det ena topplaget efter det andra i Europamästerskapen i Kroatien. En hängiven supporterskara gav laget ett helgjutet och ljudligt stöd på plats och via tv-apparaterna och dataskärmarna fängslade laget en massa finländare också på hemmaplan.
Basket EM hade knappt undanstökats innan det var dags för volleybollaget att ta upp kampen med Europas bästa landslag. Finlands lag gjorde mycket väl i från sig i Danmark och visade att man hör hemma i Europas elit.
Basket- och volleybollandslagen visade upp sig med "Finland" på ryggen eller bröstet på sina idrottskläder.

Finländarnas favoritsport är ishockey och i allt högre utsträckning också inomhusvarianten – innebandy. I bägge sporter har Finland spelat hem världsmästerskap.  Såväl hockeylejonen som innebandyhjältarna har "Finland" i print på sina representationskläder.
Också i de två traditionellt stora individuella grenarna friidrott och skidåkning visar de finländska stjärnorna upp sig på internationella arenor med "Finland" på bröstet, ryggen, armen eller benet. Det här gäller också för de alpina åkarna.
Även i de största tävlingarna av alla – olympiska spelen – är det "Finland" som gäller. I gren som gren.

Med beaktande av ovanstående faktum är det ett litet mysterium att det finns två internationellt stora bollsporter där Finlands landslag inte använder sig av "Finland". Det får vi igen bevittna den här veckan  då Finlands landslag i fotboll möter Frankrike i en VM-kvalmatch på bortaplan och handbollslandslaget ett par veckor senare tar sig an Turkiet i en VM-kvalmatch i Vanda.
Inom fotboll och handboll håller man fast vid "Suomi".
Ett namn som inte är så känt ute i världen att alla ens vet att det är fråga om Finland.
Ett namn som dessutom inte kan uttalas av någon annan än finländare och ester.

Det finns exempel på andra länder som har sitt nationsnamn på det egna språket på idrottskläderna, men ofta skiljer sig det namnet då inte så mycket från exempelvis det engelska att det skulle föreligga någon oklarhet i varifrån laget eller idrottarna kommer.
Då "Finland" kan ses som både svenska och engelska slår man två flugor i en smäll – med Finland på dressen är nationsnamnet skrivet både på ett internationellt och ett nationellt språk.
Hur har man resonerat inom de sporter där man håller fast vid "Suomi"? Speciellt förvånar handbollsförbundets val. Det är fråga om den svenskaste av alla grenar i vårt land, där alla landslag – herrar, damer, juniorer – har en synnerligen stark finlandssvensk prägel.