VN-arkiv/Johan Kvarnström

Mat för ointresserade

Jag är inte speciellt intresserad av mat och matlagning.

Jag köper inte dyra specialpannor för att ställa dem på hyllan. Jag tror inte heller att spis med 17 olika inställningar gör mig till en bättre kock.

Resultaten av min matlagning är mycket varierande. Ibland blir det bra, ibland blir det inte så bra. Men jag har lyckats hålla tre barn vid liv med min kokkonst så det mesta måste i alla fall ha varit ätbart. Pyttilett - omelett med rester var min bravur när barnen var mindre och tiden för matlagning obefintlig.

Mat ska vara enkel att tillreda och priset ska stå i proportion till kvaliteten. Ju mindre intresserad man är av matlagning, desto viktigare blir råvarornas kvalitet. Bra råvaror behöver inte trixas med, smakerna finns där. 

Att köpa direkt från odlaren är ett sätt att få tag på bra råvaror, men det kräver tid och att kunden är aktiv. Utbudet av produkter som säljs direkt från gårdarna här ökat de senaste åren. Men i de flesta fall ska kunden söka upp producenten, en trevlig uppgift i sig men det kräver tid.

Men jag har lyckats hålla tre barn vid liv med min kokkonst så det mesta måste i alla fall ha varit ätbart.

Den som köper kött direkt från en gård måste planera sin matlagning på ett annat sätt än om man rusar förbi butiken på vägen hem och köper nåt halvfärdigt. Om man köper en åttondel av en kossa hamnar det mesta vanligen i frysen. Och det tar en evinnerlig tid för det frysta köttet att tina.

Men i en familj av köttätare sparar man många vändor till butiken om det finns kött i frysen. I längden sparar man också pengar för alla vet väl att varje vända till butiken brukar medföra ett antal mindre välplanerade impulsköp, oftast ganska onödiga. Och ofta allt annat än hälsosamma.

En kvällstidning hade en intressant tabell här i veckan. Den visade prisskillnaden mellan råvara och förädlad produkt. Ett exempel som fastnade i minnet var skillnaden mellan lök och djupfrysta löktärningar. Kilopriset på den djupfrysta löken var mer än dubbelt så högt som på färsk lök. Är det så svårt att hacka en lök att man vill betala dubbelt upp för djupfryst färdighackad? För det finns väl ändå ingen som på allvar tycker att djupfrysta grönsaker kan tävla med färska i smaken?

Ett recept för alla er som också är totalt ointresserade av matlagning, men som ändå vill äta gott kommer är. Skrubba en potatis, en morot, en rödbeta per person. Eller några andra grönsaker efter smak och tycke. Skär i bitar, lägg i en ugnsform, ringla olja över. Lite salt och örtkryddor är inte heller fel. Låt badda i ungen i 225 grader cirka 45 minuter.

Vill man ha nåt till steker man en biff eller en bit fisk med lite peppar och salt, häller grädde på och låter det puttra.
Att laga mat är inte svårare än så. Om man har bra råvaror. Passa på att fylla lagren den här helgen när det ordnas matmarknader.