Jon Lindström är filmregissör.

Silvertejp

På torget i Hangö står en rostig Toyota Hiace som lappats och lagats med silvertejp. Det är en blomförsäljare som äger bilen och han har också använt tejpen för att hålla ihop sin urgamla konduktörsväska.

I stället för blommor pratar vi därför om silvertejp – eller Jesustejp som den på grund av sina mirakelegenskaper kallas i Finland.

Blomförsäljaren påstår att speedwayförare åtminstone förr brukade laga sina overaller och stövlar med tejpen. Själv använder han den till det mesta på bilen och i växthuset. Jag har hört att man kan ta bort vårtor med tejpen och att amerikanska astronauter använde den för att reparera sina månfordon. Att ett lok i präktiga Sverige lappats med silvertejp efter en älgkrock säger en del om smeknamnet där: bondsvets.

Elephant tape, gun tape, powertape på engelska, panzerband på tyska, adhesiva i Portugal. Den urstarka vävtejpen utvecklad för amerikanska armén på 40-talet för en fukttät försegling av ammunitionslådor har oräkneliga smeknamn. Den fick sen andra användningsområden under kriget, bland annat vid reparation av flygplan och vapen, och i det civila började hantverkare koppla ihop rör med tejpen. Det var då namnet duct tape uppkom och den bytte färg från olivgrön till silvergrå.

Nu finns den i massa olika färger, i mönster som kamouflagefärgad och helt genomskinlig. Silvertejp är kult och det förekommer att präster håller predikan om den. På nätet har den blivit ett eget fenomen – meme – där överdrifter och kvickheter överträffar varandra, och Mythbusters har byggt en segelbåt med den och överlevt på en öde ö som Robinson med bara duct tape i bagaget.

Den variant som jag känner bäst till – gaffatejp – vanligtvis mattsvart, används på filminspelningar för att fästa ljud- och ljusutrustning och rekvisita utan att lämna limspår och för att den tål värme.

Man brukar säga att det som inte går att fixa med gaffa och lite våld inte existerar.

Under inspelningen av Stjärnornas krig tejpade man fast prinsessan Leia Organas bröst så att de inte syntes för tydligt. Det berodde nog på att George Lucas inte visste viken typ av behå man har i rymden. Utan gaffatejp riskerar varje filminspelning att stanna och man brukar säga att det som inte går att fixa med gaffa och lite våld inte existerar.

Skådepelaren Per Oscarssons rollkaraktär i min film Drömmen om Rita var förlamad i ena sidan efter en stroke, men om det var höger eller vänster arm kunde han för sitt liv inte komma ihåg. Jag löste det genom att tejpa fast hans arm med gaffa. Silvertejp är en snabb fix som passar dagens människor som inte vill lämna in sina prylar för reparation för att det blir dyrare än att köpa nytt.

Man tejpar någonting tillfälligt som sen visar sig bli permanent. Man har en rulle i verktygslådan som dubblerad kan användas som bogserlina. Eller till att, som jag gjorde i dag, tejpa ihop gräsklipparens plasthjul som spruckit i två delar.