"Fiskprodukterna blir fler och fler"
– Förr fanns kryddfisk, saltströmmning och bröd. Nu har utbudet mångdubblats, säger fiskaren Magnus Nyholm från Tirmo i Borgå skärgård. Han har besökt strömmingsmarknaden cirka 40 gånger.
Från hela den finländska kustremsan samt åländska skärgården har fiskebåtarna samlats till strömmingsmarknaden, som tidigt på söndagsmorgonen öppnade vid Salutorget. Ingåfiskaren Krister Hellström var på plats redan på onsdagen.
– Jag hade allt klart och ville undvika stormen, säger han.
Det är 26 året Hellström är på strömmingsmarknaden. Under den tiden har båtarna blivit färre.
– I början kom ett 60-tal båtar. I år är det väl 17 här.
Han säger att också kunderna köpte mer förr, nu är marknaden mer ett evenemang där folk går omkring och tittar, och köper något smått här och där. Men han klagar inte; strömmingsmarknaden är en trevlig tillställning.
– Vi fiskare träffas här en gång per år och det är roligt, stämningen är bra.
Hellström fiskar lax, gös, sik och abborre, samt vassbuk och strömming till marknaden. Många av de produkter som säljs görs enbart för marknaden. Han säger att det går att försörja sig fiskare även om jobbet är hårt.
– I våras när vi satte ut laxfällor steg jag ena dagen upp klockan 2 och gick till sängs nästa dag klockan 2.
Magnus Nyholm från Tirmo i Borgå skärgård lade till vid Salutorget i fredags. Han är på marknaden för trettionde året med egen båt och var dessförinnan tio år här med sina föräldrar. Nyholm berättar att fiskprodukterna under årens lopp har blivit allt fler.
– Förr var utbudet kryddfisk, saltströmmning och bröd. Min mamma började med skomakarlax som blev en succé, och sedan dess har utbudet mångdubblats.
Hans specialitet är kallrökt gös. En nyhet för i år är styrbords- och babords strömming som är kryddad med ingefära och pepperoni, samt med paprika och anis.
– Men fortfarande finns det många äldre som vill ha traditionell saltströmming och kryddfisk, säger han.
Strömmingsmarknaden avslutas nästa söndag. Förutom fiskprodukter av alla slag säljs bland annat bröd och hantverk. Strömmingsmarknaden är det äldsta traditionella evenemanget i Helsingfors och har ordnats åtminstone sedan 1743.