Fisk och grönsaker förebygger demens
Det kan gå att med kost försöka förebygga problem med tankeförmågan som dyker upp med åldern. Reija Männikkö, som doktorerat i ämnet vid Östra Finlands universitet, säger att hon för sin avhandling fann att det finns en relation mellan de rekommenderade kostråden och färre kognitiva problem med tankeverksamheten.
Ju noggrannare man i hennes studie på fyra år följde rekommendationerna desto mindre var risken att drabbas av problem med minnet, gestaltnings- och inlärningsförmågan och talet.
– Skillnaderna är inte stora men statistiskt betydande. Förändringarna i de kognitiva färdigheterna är däremot så långsamma att de är svåra att mäta på så kort tid, säger Männikkö.
I forskningen deltog 57–78-åriga människor. Männikkö räknade också med effekten av motion och förekomsten av metabolt syndrom, som antyder risken för hjärt- och kärlsjukdomar, i relation till kosten och mängden motion. Hennes forskning bekräftar att kost enligt rekommendationerna och tillräckligt mycket uthållighetsträning leder till en frisk ålderdom.
– Trots att resultaten inte var en överraskning har man inte tidigare kunnat påvisa den nordiska kostens påverkan på de kognitiva färdigheterna, säger Männikkö.
Bäst att fokusera på helheten
Man kan inte av Männikkös avhandling dra direkta slutsatser mellan hälsa och kost i andra åldersgrupper. Men hälsosamma vanor som man lagt sig till med som ung bär långt upp i åldern. Männikkö betonar att få äter enligt rekommendationerna.
– På befolkningsnivå behöver finländarna förbättra sig vad gäller mängden grönsaker och hurudana fetter man äter.
Men det bästa sättet att ta hand om sin hälsa är enligt Männikkö att granska sina levnadsvanor som helhet och inte stirra sig blind på små detaljer.
– Grunden i den hälsosamma nordiska kosten utgörs av bekanta och lättillgängliga livsmedel. Mycket grönsaker, fisk, bär och grovt bröd, säger Männikkö.