Köttkontrollen har ny ägare
Köttkontrollen och Slottsknektens stuga ska verka i symbios i fortsättningen. Helhetsupplevelsen är det viktiga tycker de nya ägarna.
Gastropuben och butiken Köttkontrollen i Karis får nya ägare. Samuel Mikander, som har varit ansvarig köksmästare sedan starten, tar över verksamheten tillsammans med programchef Anne Ingman och köksmästare Mikael Kokkonen från restaurang Slottsknektens stuga i Snappertuna. Den tidigare ägaren är krögaren Magnus Svennblad.
– Redan när vi renoverade och öppnade upp Köttkontrollen tänkte jag att jag skulle sälja vidare stället efter ett tag, säger Svennblad.
Blir middagsservering
Anne Ingman säger att verksamheten på både Slottsknektens stuga och Köttkontrollen kommer att fortsätta som tidigare.
Den enda egentliga förändringen är att Köttkontrollen kommer att avsluta lunchserveringen och bli en middagsrestaurang från och med den första september.
– Det finns tillräckligt med lunchrestauranger i Karis. Det är middagsverksamheten vi vill satsa på, säger Kokkonen.
– Vi håller så klart öppet lunchtid vid behov, om vi till exempel har grupper som bokat in sig, säger Ingman.
Samuel Mikander kommer att ha det huvudsakliga ansvaret på Köttkontrollen medan Kokkonen och Ingman också fortsätter på Slottsknektens stuga. Personalen på båda ställena blir kvar.
– Vi har tidigare samarbetat och haft en nära kontakt med Köttkontrollen. Vi har samma grundidé om enkel men god mat, där smakerna ska kännas och gå att härleda, säger Ingman.
Upplevelsen
Ingman har arbetat länge inom turistbranschen. Enligt henne är målet att bilda en slags helhetsupplevelse för gästerna. Hon tror att det finns stora möjligheter att utveckla båda verksamheter.
– Vi har många idéer, men alla går ju inte att förverkliga direkt. Vi vill ha ett koncept som ger gästen en upplevelse som de minns när de går hem, säger hon.
Slottsknektens stuga är en säsongsbunden restaurang som verkar invid Raseborgs slott under sommarmånaderna.
– I Snappertuna har vi bara sommarverksamhet och julbord på vintern, det ska bli roligt att ha middagsservering året om, säger Ingman.
Om vintrarna kommer Kokkonen och Mikander samsas om Köttkontrollens kök och vid större evenemang kommer båda att vara på plats.
– Vi har olika menyer på restaurangerna, men vi är i symbios och har samma ideologi, säger Ingman.
En av ideologierna är hur man tar till vara på köttet.
– Vi vill ta vara på så mycket av djuret som möjligt, så vi experimenterar med delar av djuren som kanske vanligtvis inte läggs på tallriken, säger Kokkonen.
Närproducerat är båda kökschefers ledord, och enligt Kokkonen anpassas menyn efter säsong.
– Ibland är det svårt att få tag på färska, närodlade grönsaker, så då anpassar vi menyn, säger han.
Saktar ner
Den före detta ägaren Magnus Svennblad saktar nu ner tempot för en tid framöver.
– Restaurangbranschen kräver mycket veckoslutsjobb. Nu har jag tänkt ha semester tillsammans med min familj, säger han.
Han är glad att de nya ägarna nu fortsätter utveckla Köttkontrollens koncept.
– Det är viktigt att Köttkontrollens butik och restaurang, som garanterar hundra procent närproducerat kött, finns här i området.