Chokladföretag från Raseborg till Borgå
Petris chocolate room flyttar produktionen från Fiskars i Raseborg till Skepparegatan i Borgå.
BORGÅ/RASEBORG – Vi vill gärna ha samarbete med andra chokladtillverkare i staden, kanske Borgå kunde börja marknadsföras som Finlands chokladstad, säger Nina Sirén vid Petris chocolate room som tillverkar chokladkonfekt och bakverk och också ordnar chokladkurser.
Företaget har verkat i sju år, de senaste sex åren i Fiskars. Företagets produkter säljs både i gamla saluhallen och på Runebergsgatan i Helsingfors och dessutom i Fiskars. I vår öppnas också en försäljningsplats med kafé på Skepparegatan i Borgå. Produktionen flyttas till Borgå, men en kafébutik blir kvar i Fiskars.
– Vi hoppas kunna öppna i de nya utrymmena i Borgå, i en gammal butiksfastighet på Skepparegatan, senast i början av maj när den egentliga säsongen börjar, säger Sirén. Dessutom jobbar jag på att kunna hålla pop-up-öppet i Borgå inför påsk.
En del av de anställda, bland annat tre konditorer, flyttar med företaget till Borgå. Företagarparet Petri och Nina Sirén kommer också att bosätta sig i Borgå.
– Vi har redan en längre tid planerat att flytta bort produktionen från Fiskars och letat efter ett lämpligt ställe utanför Helsingfors, säger Nina Sirén.
– När man flyttar från en så speciell omgivning som den gamla bruksmiljön i Fiskars ställer man naturligtvis höga krav också på den nya hemstaden. Därför var Borgå ett så lockande alternativ.
Chokladkoncentration
Enligt en intervju med Petri Sirén för en vecka sedan i tidningen Västra Nyland är det den höga hyresnivån och de allt färre besökarna i Fiskars som får företaget att dra upp sina bopålar. För en vecka sedan ville Sirén inte ännu avslöja vart företaget flyttar. Han bedömde ändå att det blir lättare att hitta specialkunnig personal på den nya orten, alltså i Borgå.
– Vi kommer säkert att nyanställa åtminstone någon eller några personer efter flytten till Borgå, tror Nina Sirén.
Företagarparet deltar också i tävlingen om Finlands bästa bageri, som sänds på kanalerna Nelonen och Jim.
Borgå stads turistchef Sari Myllynen är glad åt nyheten att staden kommer att begåvas med en ny chokladföretagare. Tidigare finns här anrika Brunbergs och Den lilla chokladboden vid Kyrkotorget.
– Vår stad är ju redan känd för sin godsaksindustri.
– I vår marknadsföring koncentrerar vi oss på stadens specialiteter och vi vill lyfta fram de lokala styrkorna. En chokladkoncentration är ett speciellt delikat ämne för vår stadsmarknadsföring.