Insektforskare: Ät insekter, men försiktigt
Lena Huldén, docent vid Helsingfors Universitet, föder själv upp insekter och äter dem.
Men att äta insekterna man hittar ute i naturen rekommenderar hon inte eftersom det finns ett par tusen arter.
– Man måste känna till de ätbara, säger Huldén. Om man nödvändigtvis känner sig för att äta insekter är vanlig stackmyra den kändaste. I slutändan av sommaren kan man lätt fånga stora mängder gräshoppor och vårtbitare med håv.
Salmonellarisken gör att det är bäst att tillreda insekterna innan man äter dem.
– Man måste också vara noga med att insekterna är vid liv innan det.
Huldén känner också till två arter av kackerlackor som är ätbara och lätta att fånga in men rekommenderar inte att lekmän äter dem.
– Man måste veta exakt vilka arter det är frågan om och inte äta kackerlackor på måfå.
Vissa fjärilslarver är också ätbara, men de är ofta svåra att hitta.
Insekter är inte ännu handelsvara
Huldén säger att insekter inte ännu finns i handeln eftersom de inte har de säkerhetsbestämmelser som krävs för livsmedel. Hon tycker ändå att insekter är framtidens trend.
– För tio år sedan talade ingen ännu om insekter men nu har diskussionen kommit igång. Det påminner lite om hur det gick till med räkan. Vi lärde oss äta dem på Sverigebåten och nu är de vardaglig festmat.
Huldén säger att insekter i framtiden kommer att användas som en del av andra livsmedel.
– Insektsmjöl kunde användas i till exempel köttbullar. Insekter har bra proteinvärden och omättade fetter.
Huldén själv har fött upp mjölmaskar. De är ätbara som sådana.
– Man behöver inte ens tömma deras tarm. Större maskars tarm kan man tömma genom att lägga dem i saltvatten, precis som man gör med sniglar.
I Sydostasien är man stolta över kackerlackor
I Sydostasien och tropikerna överlag är insektarterna många.
– Där kan insekter helt konkret ersätta kött. Till exempel i Laos är man stolta över lokala insektdelikatesser. Sådana som man inte får tag på i Västvärlden, säger Jaakko Korpela vid Åbo universitet. Han har arbetat i Laos för FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.
Enligt honom är uppfödningsindustrin i Laos ännu i barnaskorna och sker mest på bakgårdar, men det är ändå en näringsgren likafullt.