Samarbetsförhandlingar kan påverka arbetsförmågan i flera år

Den osäkerhet som samarbetsförhandlingar och organisationsförändringar för med sig kan ha en negativ effekt på de anställdas hälsa i flera år.

Teamchef Krista Pahkin på Arbetshälsoinstitutet säger att man bör tänka på personalens välbefinnande redan innan förändringsprocessen inleds.

Omställningen behöver inte leda till några oöverstigliga problem om den anställda får stöd av sin förman och har goda relationer till sina arbetskamrater. Också goda personliga resurser gör det lättare för den anställda att upprätthålla sitt välbefinnande också i fortsättningen.

En öppen och fortlöpande information är en av de viktigaste förutsättningarna för en lyckad förändringsprocess. Medan samarbetsförhandlingarna pågår är situationen speciellt besvärlig eftersom det finns många öppna frågor, men inga svar att ge just då.

Pahkin betonar att kommunikationen omfattar mer än bara meddelanden från ledningen. Det handlar om samtal med chefen, i arbetsgrupper och på gemensamma möten samt om diskussioner i frågespalter.