Ollila till HS: Vi misslyckades med Microsoft

Den tidigare Nokiachefen Jorma Ollila säger att han blev chockad då han hörde att Nokia säljs till Microsoft. I en intervju i torsdagens Helsingin Sanomat säger Ollila dock att han tycker att styrelsens beslut var modigt och troligen rätt.

– Min emotionella reaktion var säkert den samma som många andra finländares och Nokia-anställdas: Sorg och chock, säger han till Helsingin Sanomat.

Ollila medger att Nokia misslyckades med Microsofts operativsystem.
– Vi lyckades inte med hjälp av Microsofts operativsystem skapa konkurrenskraftiga produkter och ett alternativ till de två företag som dominerar branschen.

Det här är första gången som Ollila kommenterar försäljningen av Nokias mobiltillverkning till Microsoft. Han säger att de egentliga problemen inom Nokias mobiltelefoni hade att göra med utvecklingen av de operativa systemen.

– Mobiltelefonenheten hade i tiden tusen anställda i Silicon Valley. Deras uppgift var att nosa sig fram till nya vindar inom programutvecklingen. Men vi lyckades inte med det lika bra som Apple och Google gjorde senare. Det är Nokias viktigaste misslyckande, säger Ollila.

Ollilas memoarer ges ut i dag. Han har skrivit boken, som heter Mahdoton menestys (omöjlig framgång), med Harri Saukkomaa.

Boken handlar om Ollilas karriär fram till 2010, då Stephen Elop blev vd för Nokia. Ollila ledde bolaget från 1992 till 2006. Han lämnade posten som Nokias styrelseordförande i fjol.